Rijdende ligier js50 voor zebrapad
 

Brommobiel kopen?

Brommobielen worden steeds moderner, zuiniger, stiller en luxer. Daarom wil je een 45 km auto of brommobiel kopen. Het grote voordeel is het comfort en dat je geen autorijbewijs nodig hebt, maar dat een bromfietsrijbewijs ook voldoende is. Dat maakt dat de brommobiel niet alleen meer voor ouderen geschikt is. 

Voor je een 45km auto gaat kopen, is het verstandig om je goed te informeren. Hier lees je alles wat je moet weten om een miskoop te voorkomen.

We beantwoorden vragen zoals: waar moet je opletten bij de aankoop? Aan wat voor prijskaartje moet je denken? Nieuw of tweedehands? Welke opties zijn er? En nog veel meer

Ga snel naar

Wat is een brommobiel?

Een brommobiel is een kleine auto voor twee personen die maximaal 45 km per uur mag en op de openbare weg mag rijden. In de volksmond wordt het ook wel een 45 km auto genoemd. Inmiddels weet je door onze blog ‘Wat is een brommobiel?’ alles over de brommobiel. Om die reden ben je hier, je wilt er een kopen!

Wanneer een brommobiel kopen?

Er zijn verschillende redenen om een brommobiel te kopen. Bijvoorbeeld omdat je niet geslaagd bent voor de medische keuring voor het autorijbewijs, of je bent te jong voor een autorijbewijs, of je überhaupt geen autorijbewijs hebt. 


Het kan ook dat je een milieuvriendelijker en compacter voertuig wilt, maar niet het comfort van een auto wilt opgeven. Een brommobiel zorgt ervoor dat je jouw vrijheid en mobiliteit kan blijven behouden, door weer en wind. Daarom wordt dit voertig  ook vaak gekocht als vervanging van de auto.


Overstap van auto naar brommobiel

Het is een grote beslissing om van een auto over te stappen naar een brommobiel. Wellicht rijd je al jaren en jaren, dan is het begrijpelijk dat je dan liever geen afstand van de auto doet. Een auto staat voor vrijheid, onafhankelijkheid en is ook nog eens handig. Een auto geeft jou de kans om te gaan en staan waar en wanneer je wilt.  


Wacht niet te lang

Het kan lastig zijn voor je wanneer autorijden langzaam maar zeker steeds moeilijker wordt. Niet alleen wordt de auto steeds minder, of zelfs helemaal niet gebruikt, maar ook wordt de drempel om de weg op te gaan steeds hoger. 

Daarom adviseert ‘Langer thuis in huis’: wacht niet te lang als je de overstap overweegt. Bij twijfel kun je gewoon een vrijblijvende proefrit bij een van onze dealers boeken. Je verliest niks wanneer je eens een brommobiel uitprobeert en je wordt vast verrast door de ervaring en het uiterlijk!

Gaat het autorijden nog prima? Of mag je pas sinds kort niet meer autorijden? Dat is het beste moment om een brommobiel te kopen. Door in deze fase een brommobiel aan te schaffen, is de drempel om de weg op te gaan wat lager en heb je nog een gevoel voor autorijden.

Binnenzijde ligier auto

Volwaardig alternatief

Inmiddels zijn er meer redenen dan medische afkeuring of het niet hebben van een autorijbewijs om een brommobiel aan te schaffen. Tegenwoordig zijn veel mensen bezig met bewuste keuzes op het gebied van financiën en consumeren. Om die reden is een brommobiel een aantrekkelijk en volwaardig alternatief voor de auto. 

Geen jaarlijkse APK kosten, geen wegenbelasting, en zuiniger in verbruik. Daarnaast doet een brommobiel niets onder aan het comfort en de luxe van een auto.  

Bij het kopen van een brommobiel moet je rekening houden met de volgende punten:

  • Ze zijn kleiner en lichter dan een auto (zwaarder en ruimer dan een scooter)
  • Het is een automaat, dit betekent dat hij zelf schakelt
  • Ze kunnen maximaal 45 km per uur
  • Een brommobiel heeft maximaal twee zitplaatsen (maar wel zeer veel bagageruimte)
  • De kosten voor APK en wegenbelasting zijn verleden tijd


Waar moet u op letten als u een brommobiel gaat kopen?

Brommobielen verschillen tegenwoordig niet veel meer van auto’s. Ze zijn te krijgen in tientallen modellen en uitvoeringen, met nog heel veel extra opties. Qua grootte zijn moderne brommobielen ook niet veel kleiner dan een kleine personenauto, je hebt ze natuurlijk ook nog compacter. 

Bij de brommobielen van Ligier is in het ontwerp ook rekening gehouden met verminderde mobiliteit, zoals een hoge zit voor meer comfort en makkelijker in- en uitstappen.

De standaard opties bij Ligier brommobielen:

  • Automaat
  • Stuurbekrachtiging
  • Elektrische ramen
  • Airco
  • Zuinige DCI motor
Brommobiel als tweede auto 2

Welke extra opties wil je?

Net als bij gewone auto’s heb je voor brommobielen allerlei extra opties naast de standaard opties die het gebruiksgemak, de veiligheid en het rijplezier kunnen verhogen. Zo kun je kiezen voor parkeersensoren, achteruitrijcamera, multimediasysteem met USB, Bluetooth en AUX, mistlampen, alles is mogelijk tegenwoordig. 

Carplay-Ligier

Je kan zelfs kiezen voor een andere uitvoering en bekleding, zoals sportieve lederen bekleding met rode stiksels. Die extra’s zijn natuurlijk erg leuk en praktisch, maar zorgen ook voor een hoger kostenplaatje. Je moet jezelf afvragen of je de extraatjes de investering waard vindt.

Diesel, benzine of elektrisch?

De meeste brommobielen worden uitgevoerd met een zuinige dieselmotor die vaak tot wel 30 kilometer kan rijden op 1 liter brandstof. Dit maakt dat de brommobiel erg zuinig is en dus ook goedkoper is dan een auto op dezelfde afstanden. 

Er zijn ook brommobielen verkrijgbaar met benzinemotoren, maar die zijn nooit echt populair geweest. De wettelijke maximale inhoud van deze motoren mogen slechts 50cc zijn, daardoor zijn de prestaties niet om over naar huis te schrijven. Kortom: een benzine brommobiel kopen moet je niet willen.

Inmiddels komen er ook elektrische modellen op de markt. Als je met de tijd wilt meegaan kan dit ook een goede optie zijn. Alhoewel elektrische auto’s worden geprezen om hun hoge topsnelheid en vlotte acceleratie, is dit bij elektrische brommobielen (nog) niet aan de orde.

Nieuwe brommobiel kopen of toch tweedehands?

Om te kunnen bepalen of je voor een nieuwe brommobiel wilt gaan of een occasion, kun je het beste eerst jouw budget bepalen. Een tweedehands brommobiel kost zo’n €6000,- tot 8.000,-. Nieuwprijzen beginnen bij €9.500,- voor een basis brommobiel. Net zoals bij het kopen van een gebruikte auto is ook het kopen van een tweedehands brommobiel nooit zonder risico.

Tweedehands brommobiel

Het beste is om ook een occasion brommobiel bij een dealer aan te schaffen. Zo weet je zeker dat de brommobiel uitvoerig is nagekeken en vaak krijg je ook garantie bij de dealer. Zeker wanneer je de brommobiel overneemt van een particulier moet je goed opletten. De proefrit is dan ook belangrijk om eventuele technische mankementen op te sporen.

 

Je controleert bijvoorbeeld of de brommobiel netjes rechtuit blijft rijden, ook als je het stuur loslaat en als je remt. Verder is het van belang om de banden na te kijken, of je roest kunt ontdekken op de carrosserie en of je ergens kunt zien dat er ooit schade is gereden. 

 

Tot slot is het ook belangrijk dat je checkt of de brommobiel is opgevoerd. Dat is niet toegestaan, omdat je dan boven het toegestane aantal pk’s komt en dus ook harder kan rijden dan 45 km per uur.

 

Nieuwe brommobiel

Mocht er geen tweedehands models staan die voldoet aan jouw eisen, dan kun je ook altijd nog kijken naar een nieuwe brommobiel. Het voordeel van een nieuwe brommobiel is dat je de brommobiel helemaal naar smaak kan laten samenstellen. Je kiest zelf de uitvoering, kleur, bekleding en andere extra’s. 


Daarnaast weet je zeker dat de brommobiel niet is opgevoerd. En niet geheel onbelangrijk: de brommobiel is zeker weten technisch in orde. Geen roest, geen (verborgen) schade, geen glad gereden banden. Vaak krijg je ook garantie bij de dealer. Koop je nieuw bij de dealer, dan heb je meer zekerheid.

 

Kopen of leasen?

Ben je er nog niet zeker van dat je wel definitief over wilt gaan tot de aanschaf van een brommobiel dan is leasen wellicht een optie. Leasen is ook een optie wanneer je liever het aankoopbedrag wilt verspreiden over een aantal termijnen. Voor een vast bedrag per maand rij je in een nieuwe brommobiel. Ben je benieuwd naar een brommobiel leasen? Lees dan hier verder.

Voorzijde rode ligier auto

Overige kosten

We hebben het al eens eerder benoemd, maar het is goed om te weten dat je voor een brommobiel geen wegenbelasting hoeft te betalen. Kosten voor een jaarlijkse APK heb je met een 45 km auto ook niet. Dat scheelt weer! 

 

Je moet natuurlijk wel denken aan je brandstofkosten en kosten voor een periodieke onderhoudsbeurt. Wanneer die onderhoudsbeurten moeten plaatsvinden is afhankelijk van de fabrikant.

Keuzes, keuzes, keuzes

Je hebt dus genoeg om over na te denken voor je tot de koop over gaat. Bedenk goed waarvoor je de brommobiel het meest gaat gebruiken. Vervolgens bedenk je hoeveel comfort en gemak belangrijk is voor jou en hoeveel je daarvoor over hebt. Dan stel je je budget vast en maak je de keuze tussen een nieuwe of tweedehandse brommobiel kopen.

Kies je voor een nieuwe brommobiel kopen, dan moet je nog keuzes maken uit de verschillende modellen, uitvoeringen en eventuele extra’s. Kies je voor een tweedehandse brommobiel, dan zijn er belangrijke punten om op te letten zoals roest en een eventueel opgevoerde motor.

Nieuwsgierig geworden naar de laatste brommobiel modellen?

Vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons dan gerust weten via het formulier hiernaast. Wij proberen zo spoedig mogelijk op u te reageren!

* gegevens worden niet met derden gedeeld

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Gerelateerde berichten: