logo ligier op de achterzijde van de auto

Parkeren met een brommobiel

De brommobiel wordt steeds populairder in Nederland. Over de regelgeving zijn vaak nog wat vragen. Waar mag je wel en niet parkeren met een brommobiel? Zijn de regels verschillend voor een auto of brommobiel? Hoe zit het met de brommobiel kenteken en parkeergarages? Brommobiel regels zijn minder lastig dan u denkt.

De brommobiel wordt steeds populairder in Nederland. Over de regelgeving zijn vaak nog wat vragen. Waar mag je wel en niet parkeren met een brommobiel? Zijn de regels verschillend voor een auto of brommobiel? Hoe zit het met de brommobiel kenteken en parkeergarages? Brommobiel regels zijn minder lastig dan u denkt.

Parkeren zoals met de auto 

Technisch gezien is een brommobiel geen auto, maar een bromfiets op meer dan twee wielen. Toch zijn de brommobiel parkeerregels hetzelfde als voor de auto. Dit betekent dat u in sommige parkeergebieden een blauwe kaart achter uw voorruit moet leggen,  moet betalen bij een parkeerautomaat, of de brommobiel moet parkeren in een betaalde parkeergarage.

Brommobiel vs. bromfiets 

Aangezien de brommobiel dus niet als een bromfiets wordt gezien als het gaat om parkeren, is het volgens de brommobiel regels dus ook niet toegestaan om op de stoep te parkeren. U mag de brommobiel langs de weg plaatsen waar dat is toegestaan. Voor (betaald) parkeren gelden dus dezelfde regels voor de brommobiel als voor de personenauto.

Gehandicaptenparkeerkaart

Het is daarom dus ook mogelijk om net als voor de auto, voor de brommobiel een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) aan te vragen bij de gemeente. De GPK kunt u aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven. De kaart die u na goedkeuring van de medische arts krijgt is geldig in alle EU-landen.


Parkeervergunning voor 45km auto

Naast dat het mogelijk is om een GPK aan te vragen, is het ook mogelijk om een parkeervergunning aan te vragen. Dit is een reguliere parkeervergunning voor bewoners of bedrijven en hiervoor gelden dezelfde regels als voor een personenauto. Zo kunt u uw 45km auto parkeren zonder problemen bij u in de buurt parkeren!

Parkeergarages 

Het is wettelijk verplicht om een gele bromfietskentekenplaat aan de achterkant van uw brommobiel te hebben. Dit kan alleen wel lastig zijn wanneer u gebruik wil maken van een parkeergarage.

In veel steden zijn tegenwoordig parkeergarages te vinden. Deze zijn vaak afgesloten met slagbomen of hekken die automatisch opengaan wanneer de camera’s de kentekenplaat hebben geregistreerd. De camera’s met kentekenplaatherkenning scannen de voorbumper en registreren de kenteken dan voordat u gaat parkeren met een 45km auto.

bloem achter raam van ligier auto

Brommobiel kenteken

Hier is waar het vaak mis gaat. Brommobielen hebben hun gele bromfietskentekenplaat (of te wel brommobiel kenteken) aan de achterkant en vaak is de voorbumper voorzien van een sticker van het merk, Ligier bijvoorbeeld. 

De camera’s in parkeergarages hebben meestal moeite om die sticker te registreren. Iemand die meekijkt met de camera’s zal dan meestal op de knop drukken om de slagbomen te openen, of u moet op een knopje drukken om hulp te krijgen.


Gepersonaliseerde kentekenplaat 

Om dit op te lossen kunt u een eigen brommobiel kenteken laten maken met een persoonlijke tekst en deze op de voorkant van uw brommobiel laten monteren. Houd daarbij rekening met de wet, niet alles mag namelijk.

Voor de camera’s in de parkeergarage is een witte kentekenplaat met zwarte letters het best te lezen. De tekst die u daarop plaatst, kom dan ook op uw parkeerticket te staan.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor een gepersonaliseerde kentekenplaat? Lees het dan hier!

Simpele brommobiel regels

De brommobiel regels het parkeren met een brommobiel zijn dus hetzelfde als voor de auto, best recht door zee dus. U moet betalen waar het verplicht is, waar het toegestaan is mag u langs de weg parkeren (al dan niet in parkeervakken), en u mag gebruik maken van parkeergarages. U maakt het u zelf wat makkelijker wanneer u een gepersonaliseerde witte kentekenplaat monteert op de voorbumper.

Nieuwsgierig geworden naar de brommobiel? Ontdek hier onze nieuwste modellen!

Vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons dan gerust weten via het formulier hiernaast. Wij proberen zo spoedig mogelijk op u te reageren!

* gegevens worden niet met derden gedeeld

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Gerelateerde berichten: