Geschiedenis

Innovatie is rode draad in geschiedenis van Ligier

Het verhaal van de Ligier Group begint met een eigen Formule 1 team en de jongensdroom om zelf auto’s te bouwen. Op een goed moment kent het verhaal een opmerkelijke wending. Ligier ziet kansen op de markt voor brommobielen en dat is het begin van een inspirerende successtory. Met als rode draad? Liefde voor techniek, commitment aan kwaliteit, en de durf om steeds nieuwe wegen te bewandelen. Van de eerste jaren tot nu staat innovatie op één in de geschiedenis van Ligier.

Ligier buitenzijde gebouw
Ligier formule 1

Ligier & Formule 1

Die geschiedenis van het merk Ligier is onlosmakelijk verbonden met de legendarische naam Guy Ligier (1930-2015). De grondlegger van de huidige Ligier Group had een passie voor sport en techniek. Op jonge leeftijd wist hij als rugbyspeler een plek af te dwingen in het Franse jeugdteam en later in het militaire team. Vervolgens verlegde hij zijn aandacht naar de motorsport. Hij werd nota bene kampioen van Frankrijk in de 500 cc-klasse. Dat was in 1959.

Kort daarna raakte hij in de ban van de autosport. Ligier doet met succes mee aan roemruchte rally’s als de 24 uur van Le Mans en krijgt de smaak van autotechniek en innovatie te pakken. Hij legt de lat hoog. Zijn eerste droom is: een rol spelen in de Formule 1. Zijn tweede en misschien wel belangrijkste droom: zelf auto’s bouwen. Deze droom deelt hij met zijn jeugdvriend en collega-coureur Jo Schlesser die als gevolg van een raceongeluk om het leven komt. Als eerbetoon dragen de brommobielmodellen van Ligier nog steeds zijn initialen: JS. 

Van Formule 1 naar brommobiel

De overstap naar de brommobiel betekent een kentering in het leven en ondernemerschap van Guy Ligier. Als ondernemer heeft hij zijn sporen dan al verdiend. Hij is mede-eigenaar van een wegenbouwbedrijf, gestart nadat hij van zijn spaargeld een eigen bulldozer kocht. Daarnaast is hij eigenaar van Ligier, opgericht in 1968, en gespecialiseerd in het ontwerpen van snelle auto’s. Het merk houdt er een eigen Formule 1 team op na dat tussen 1975 en 1996 negen keer een Grand Prix wint.

Microcar rood nasat ligier
Bosweggetje

1980: de geschiedenis van Ligier gaat een nieuwe fase in

Ondanks deze successen op de internationale Formule 1 circuits blijft Guy Ligier om zich heen kijken, altijd scherp op nieuwe kansen De snelle opkomst van de brommobiel in Frankrijk zet hem aan het denken. De trend past mooi bij zijn droom om zelf auto’s te bouwen en zijn interesse in autotechniek. Eén en één is twee. De geschiedenis van Ligier gaat een nieuwe fase in. In 1980 breidt Guy Ligier zijn programma van prestigieuze Formule 1 bolides uit met een eerste brommobiel, de karakteristieke Ligier JS 4. Een iconisch merk is geboren.

En het merk groeit snel uit tot het meest gewaardeerde A-merk op de markt van ‘de auto zonder rijbewijs’. Nieuwe modellen en innovaties volgen elkaar snel op. De JS4 wordt afgelost door de JS6, uitgerust met een krachtiger motor en een slim automatisch versnellingssysteem om makkelijk steile hellingen te nemen. In 1987 introduceert Ligier met de 7-serie een geheel nieuw concept: een carrosserie van polyester. In de loop van de tijd volgen verrassende modellen elkaar op. Met als kenmerken: sportief en grensverleggend design, veel comfort en stille, zuinige en betrouwbare motortechniek. In 2008 legt Ligier de basis voor haar huidige duurzame modellen met de revolutionaire Ligier X-Too R.

Optelsom van innovatie en kwaliteit

Datzelfde jaar, 2008, markeert de geschiedenis van Ligier om nog een belangrijke reden. Het is het jaar waarin twee Franse brommobiel-topmerken elkaar vinden in de Ligier Group: Ligier en Microcar. Door het samengaan is de groep in één keer marktleider. De bundeling van krachten levert vernieuwende mini-auto’s van hoge kwaliteit op, waarbij de merken Ligier en Microcar hun eigen identiteit behouden. Ook buiten Frankrijk worden de merken steeds populairder, mede dankzij het enthousiasme van Ligier Group Benelux en haar fijnmazige netwerk van merkdealers. Een belangrijke reden voor de populariteit: iedereen vanaf 16 jaar mag een brommobiel besturen en daar is geen autorijbewijs voor nodig! 

Grijze brommobiel
2 ligier brommobiel modellen

Verhaal van Microcar verwant aan geschiedenis van Ligier

Trouwens, ook het merk Microcar kent een rijke geschiedenis. En ook die geschiedenis heeft raakvlakken met de racesport. Niet op het zinderende asfalt, maar op het water. Microcar werd in 1980 opgericht door Jeanneau, de vermaarde Franse bouwer van supersnelle polyester zeilboten. Tot 2008 was Microcar een geduchte concurrent van Ligier, met opvallende brommobiel-modellen, waarin de nadruk altijd heeft gelegen op functionaliteit en rijplezier. Ook in de nieuwste modellen van Microcar is dit duidelijk terug te zien.

Sinds 2008 zetten Ligier en Microcar, verenigd in de Ligier Group, de brommobiel-wereld naar hun hand. Er kwam een splinternieuwe fabriek met zeer geavanceerde productielijnen, de focus op duurzaamheid en klimaatvriendelijke motortechnieken is maximaal, de elektrische brommobiel ziet eind 2022 het licht. Elektrisch rijden is al langere tijd de norm voor een derde label van de Ligier Group: Ligier Professional. Met innovatieve mini-trucs en de unieke driewielscooter Ligier Pulse 3 breekt de Ligier Group door op de zakelijke markt. Vooral de bezorgsector loopt warm voor de duurzame en efficiënte mobiliteitsoplossingen.

Bewegingsvrijheid en rijplezier – van 16 tot 96…

De toppositie die de Ligier Group inneemt in het internationale aanbod van brommobielen is te danken aan de vele hoogtepunten die de geschiedenis van Ligier kent. Maar de groep, onder leiding van François Ligier (kleinzoon van), zit niet stil. Rode draad voor de volgende hoofdstukken in de geschiedenis van Ligier? Je raadt het al: innovatie, de durf om nieuwe wegen te bewandelen, en het ongeëvenaarde commitment aan kwaliteit. De Ligier Group blijft prachtige brommobielen ontwerpen en bouwen en tekent daarmee voor maximale bewegingsvrijheid en rijplezier voor iedereen – van 16 tot 96. En ouder.

selfie voor js60 zwart
bovenzijde weg

De geschiedenis van Ligier in vogelvlucht

De geschiedenis van Ligier in vogelvlucht

1980     Introductie van de eerste Ligier brommobiel, op initiatief van Guy Ligier

1982     Introductie van de eerste Microcar brommobiel door Jeanneau

1985     De veiligheidsgordel doet zijn intrede in de brommobiel

1992     Microcar start met rijlessen voor de brommobiel

1995     Ligier voldoet aan Europese veiligheidsnormen en verovert Europese markt

2001     Microcar verrast markt met innovatieve combinatie van aluminium chassis met kunststof carrosserie (ABS)

2006     Fabriek van Ligier (Vichy, Frankrijk) krijgt er 10.000 m² productieoppervlak bij

2008     Ligier en Microcar sluiten ‘monsterverbond’ en worden samen marktleider

2010     Uitbreiding en modernisering productielocatie, introductie van airbag en LED verlichting, introductie van Ligier Professional Pulse 3 en Pulse 4

2014     Officiële lancering van de bedrijfsnaam Ligier Groep – het moederbedrijf van Ligier, Ligier Professionals en Microcar, in Nederland, België en Luxemburg vertegenwoordigd door Ligier Group Benelux en een fijnmazig dealernetwerk