Ligier brommobiel rood

45 km auto geschiedenis

Wat is het verschil tussen een 45 km auto en een brommobiel? En hoe is dit voertuig ontwikkeld van een koekblik tot volwaardig voertuig? Lees hier alles over de 45 km auto geschiedenis!

Het lijkt op een kleine personenauto, maar heeft een beperkte snelheid van maximaal 45 km per uur. Daarnaast mag de 45 km auto bestuurd worden zonder autorijbewijs, maar met minimaal een bromfietsrijbewijs.  

(Auto) rijbewijsvrij voertuig

De 45 km auto is van oorsprong afkomstig uit Frankrijk. In de jaren 70 waren de Fransen op zoek naar een nieuw type vervoermiddel die makkelijk is en waarmee je comfortabel, overdekt, en zonder rijbewijs kon en mocht rijden. In 1976 was de introductie van de eerste (auto)rijbewijsvrije voertuig. Dit was een driewieler genaamd Arola.

Arola

In de ouderwetse Arola 10 zat de bestuurder op een vlakke bank zonder een rugleuning en bestuurde je het voertuig als een motor. Het was toen ook nog niet mogelijk om iemand mee te nemen. De Arola had alleen plek voor de bestuurder. 

Daarnaast had dit voertuig ook nog geen snelheidsmeter en waren de deuren van plexiglas en afneembaar. Maar hij voldeed destijds wel aan de Franse wetgeving

Arola

De introductie in Nederland

In 1979 werd de verbeterde Arola 14 geïntroduceerd in Nederland, dit was een vierwieler. De belangrijkste verbetering was de plaatsing van het stuurwiel in het midden, zodat je het voertuig ook echt als een auto kon besturen. 

Naast dat het voertuig geen driewieler meer was, maar nu een vierwieler, en de plaatsing van het stuurwiel, was er ook een rugleuning toegevoegd. In die tijd hadden de 45 km auto’s geen koplampen of richtingaanwijzers, deze werden gedurende de volgende jaren toegevoegd.

Onafhankelijkheid en vrijheid

Pas later werd de 45 km auto echt populair in Nederland, aanvankelijk eerst als voertuig voor mindervaliden. De éérste Nederlandse uitvoering van de Arola 20 werd in 1990 geïntroduceerd. 

De 45 km auto bracht mensen die moeite kregen met het besturen van hun auto, of die geen rijbewijs hadden, een stuk vrijheid en onafhankelijkheid die een brommer, scooter of fiets niet kon bieden.

Deze onafhankelijkheid en vrijheid kregen zij ook nog tegen lage brandstofkosten en weinig gedoe. Want ook destijds was het niet nodig om wegenbelasting te betalen, verbruikte de 45 km auto al minder dan een personenauto, en was de jaarlijkse APK ook niet nodig.

Volwaardige personenauto’s

Inmiddels is de 45 km auto zo ontwikkeld dat het geen uitneembare plexiglas deuren meer heeft en het voor de bijrijder ook comfortabel is. Alhoewel de Fransen hun 45 km auto toen al erg comfortabel vonden, is het alleen nog maar degelijker geworden.

Tegenwoordig zijn de meeste 45 km auto’s voorzien van allerlei luxe. Van airco en verwarming, tot parkeersensoren. Voorheen leek de 45 km auto qua besturing op een motor en zag er ook meer uit als een ‘koekblik’ (al dan niet met deuren), nu zijn de 45 km auto’s niet meer te onderscheiden van kleine personenauto’s.

Diverse modellen

De 45 km auto’s worden steeds populairder en verschijnen de laatste jaren steeds meer in het straatbeeld. Er zijn zelfs diverse clubs en vereniging opgericht voor en door bezitters van 45 km voertuigen.

Tegenwoordig wordt deze soort voertuigen ook diverser, 45 km auto’s zijn verkrijgbaar van meer merken in diverse modellen en types, van pick-up tot sportscar. 

Op dit moment is het aanbod nieuwe en gebruikte 45 km groot genoeg, grote kans dat er een passend model tussen zit die aan uw wensen voldoet. Als je nieuwsgierig bent geworden naar de modellen klik dan hier!

Uitmuntende veiligheid

Uit een recent onderzoek in Frankrijk is gebleken dat in een brommobiel de minste verkeersslachtoffers vallen (slechts 0.38% van alle verkeersslachtoffers). Dit is dus wel erg laag. In Nederland zijn er geen exacte gegevens van ongevallen met 45 km auto’s bekend bij het CBS.

Toch durven wij te stellen dat ook in Nederland de 45 km auto een veilig alternatief is voor de normale personenauto. Dit komt met name omdat fabrikanten van 45 km auto’s zich bekommeren om de veiligheid van de bestuurders.

Crashtest

Alle voertuigen van de Ligier Group worden zeer uitgebreid getest door middel van crashtests. En niet alleen wanneer de 45 km auto al is geproduceerd. Al gedurende de ontwikkeling worden virtuele crashtests op computers uitgevoerd.

Dit zorgt ervoor dat alle componenten die essentieel zijn voor de veiligheid van gebruikers op de weg optimaal kan worden ontwikkeld. Op deze manier is het mogelijk om maximale overlevingsruimte bij een botsing mogelijk te maken. 

Een stap verder

Componenten die essentieel zijn voor de veiligheid zijn bijvoorbeeld de grote versterkte aluminium balken in de deuren. Dit beschermt de bestuurder en passagier bij eventuele aanrijdingen vanaf de zijkant.

Daarnaast zijn de voertuigen van Ligier en Microcar de enige brommobielen die zijn uitgerust met schijfremmen voor en achter, dit zorgt ervoor dat de remmen bijzonder goed en zeer krachtig aangrijpen. Iets wat niet wettelijk verplicht is, maar wel voor extra veiligheid is toegevoegd.

Goed alternatief

Dat de 45 km auto een goed alternatief is voor de personenauto, of je nou niet meer mag, kan, of wil autorijden, heeft ook de ANWB in 2002 geconcludeerd. Zij hebben negen verschillende merken getest. Er is voldoende keuze in modellen en de veiligheid werd als goed beoordeeld.

Dit komt met name door de lagere snelheid van maximaal 45 km per uur en het lage gewicht van deze voertuigen. Moderne modellen hebben een kooiconstructie en voldoen aan hoge veiligheidseisen. Daarbij worden ze aan diverse crashtesten onderworpen.

Microcar doorzichtig

Verschil tussen 45 km auto en een brommobiel

Zoals je al hebt kunnen lezen is de wettelijke maximale snelheid beperkt tot 45 km per uur. Daarnaast zitten er meer wettelijke voorwaarden verbonden aan de 45km auto. Volgens de wetgeving mag het ledig gewicht van een gemotoriseerde brommobiel niet meer zijn dan 350 kg.

Vandaar ook de veiligheid door het lage gewicht die ANWB constateerde. Naast de maximale snelheid is het maximale vermogen minder of gelijk aan 4kW (5,6pk).
Nu vraag je je misschien af: wat is het verschil tussen een brommobiel en een 45 km auto? In principe wordt een 45 km auto dus officieel een brommobiel genoemd, dus echte verschillen zijn er niet.

Wettelijke eisen

De 45 km auto’s zijn op veel vlakken gelijk aan bromfietsen en mogen worden bestuurd met een rijbewijs AM (ook na de medische keuring te behouden), B of A. 

Je hoeft natuurlijk geen helm op, maar je moet wel een gordel om. Brommobielen moeten volgens de wet aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Europese typegoedkeuring
  • Kentekenplicht
  • WA-verzekering
  • Twee zitplaatsen
  • Maximumgewicht 350 kg.
  • Maximumsnelheid 45 km/uur
  • Maximumvermogen 4 kW (5,6 pk)
Rode Ligier 45 km auto op straat

Naast de wettelijke voorwaarden van een 45 km auto zijn er nog andere regels. In het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV1990) de volgende punten:

  • Dezelfde regels voor een personenauto’s gelden voor bestuurders van brommobielen/45km auto’s.
  • Een 45 km auto mag niet op autosnelwegen, autowegen en op wegen die voor langzaam verkeer zijn uitgesloten. 
  • Het is verboden op een fietspad te rijden. Een 45 km auto moet op de weg.
  • Op het trottoir mag niet worden geparkeerd.
  • Het dragen van een gordel is verplicht, als er gordels aanwezig zijn.
  • Besturen van een 45 km auto is mogelijk vanaf 16 jaar
  • De bestuurder van een 45 km auto moet in het bezit zijn van minimaal rijbewijs AM.

Voordelen 45 km auto

Naast dat je geen autorijbewijs nodig hebt om een 45 km auto te besturen, geen wegenbelasting hoeft te betalen, en geen jaarlijkse APK hebt, is het ook nog eens een milieubewuste keuze om de personenauto te vervangen door een 45 km auto. Deze voertuigen zijn goedkoop in onderhoud en brandstof gebruik. 

Zoals je eerder hebt kunnen lezen is de 45 km auto erg veilig, veiliger dan een brommer, scooter, of fiets. Het is ook een stuk comfortabeler, want je zit altijd droog en je kan ook gemakkelijker spullen vervoeren.

Vind uw dealer! 

De 45 km auto heeft zoals je kunt lezen een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Van driewielig koekblik naar volwaardig alternatief voor de personenauto met alle comfort en luxe van dien. 

Een verschil tussen de 45 km auto en brommobiel is er dus niet. De 45 km auto is in de volksmond gewoon een benaming voor de brommobiel.

Als je benieuwd bent geworden naar de 45 km auto en je wilt het eens zelf ervaren, dan kun je een afspraak maken met een van onze dealers voor een testrit. Tijdens de testrit kun je al je vragen stellen en voelen hoe het is om in een 45 km auto te rijden.


Lees ook:

Parkeren met een brommobiel doe je zo | Ligier Group
Alle Ligier brommodellen | Ligier Group

 

Vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons dan gerust weten via het formulier hiernaast. Wij proberen zo spoedig mogelijk op u te reageren!

* gegevens worden niet met derden gedeeld

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Gerelateerde berichten:
Microcar op parkeerplek
Geen onderdeel van een categorie
Arjan
Microcar: een voertuig of merk?

Microcar: een voertuig of merk? Wat is een Microcar? Eigenlijk is een Microcar een brommobiel merk. Een brommobiel lijkt op een kleine personenauto, maar mag maximaal

Lees Verder »