45km auto met 2 personen die aan het inladen zijn

Een 45 km auto zonder rijbewijs besturen?

Er kunnen verschillende redenen zijn om te overwegen om een 45 km auto aan te schaffen. Je wilt graag mobiel blijven, je bewegingsvrijheid terugkrijgen, je bent te jong om een auto te mogen besturen of je wilt een schonere en goedkoper alternatief voor de personenauto.

Een 45 km auto is erg populair tegenwoordig. Ze komen in de buurt van de luxe en het gemak van een gewone auto. Daarnaast zijn ze een stuk veiliger en comfortabeler dan een scooter, bromfiets of fiets.

ligier js60 rood voor rotsen

Mag je zonder rijbewijs in een 45 km auto rijden?

De grote vraag is natuurlijk: mag je zonder rijbewijs in een 45 km auto rijden? Ja en nee. Gehandicaptenvoertuigen mag u zonder rijbewijs besturen. 

Reguliere 45 km auto’s mag u besturen zonder auto rijbewijs.

Wanneer er wordt gesproken over een 45 km auto rijden zonder rijbewijs, wordt met rijbewijs vaak een auto rijbewijs bedoeld. Je hebt namelijk geen autorijbewijs nodig om een 45 km auto te mogen besturen. Je kunt dus eigenlijk een auto rijden zonder rijbewijs. 45 km is dan wel de maximale snelheid. Wel heb je minimaal een AM-rijbewijs (bromfietsrijbewijs) nodig. 


Gehandicaptenvoertuig vs 45 km auto

In Nederland kennen we twee soorten gehandicaptenvoertuigen: de Canta en MAX Mobiel. Deze voertuigen mogen ook maximaal 45 kilometer per uur, maar zijn een stuk compacter.
De Canta en MAX Mobiel mag je dus besturen zonder rijbewijs en je hebt geen invalide parkeerkaart nodig. Deze voertuigen mogen ook op fietspaden, het trottoir en in winkelcentra. Je mag hiermee dus op de stoep parkeren.

 

MAX Mobiel

De Canta is een stuk bekender dan de MAX Mobiel. Ze worden ook wel rijbewijsvrije voertuigen genoemd, dit omdat je in deze voertuigen kunt rijden zonder rijbewijs.
De MAX Mobiel is een elektrisch gehandicaptenvoertuig waarbij je
geen rijbewijs nodig hebt.
Met een volle accu kun je tussen de 60 en 80 kilometer rijden. Het geeft je binnen een kleine regio redelijk wat bewegingsvrijheid. 

 

Reguliere 45 km auto

Voor een 45 km auto heb je dus minimaal een AM-rijbewijs nodig en is niet hetzelfde als een gehandicaptenvoertuig. Een 45 km auto komt ook dichterbij een reguliere auto als we het hebben over luxe en comfort. Hij is ruimer dan een gehandicaptenvoertuig en heeft vaak veel meer extra opties, zoals achteruitrijcamera’s. Met dit voertuig mag je niet op fietspaden, het trottoir en in winkelcentra rijden. Je moet ook op een aangewezen parkeerplek parkeren. 

2 dames die fot maken bij ligier brommobiel

45 km auto rijden zonder rijbewijs leeftijd

Aangezien je minimaal een AM-rijbewijs nodig hebt voor een reguliere 45 km auto moet je dus ook minimaal 16 jaar oud zijn. In het geval van een gehandicaptenvoertuig kun je een ontheffing aanvragen wanneer je jonger dan 16 jaar bent. 

 

Vroeg beginnen

Vanaf 16 jaar oud mag je beginnen met lessen voor een AM-rijbewijs. Je kunt dus een 45 km auto rijden zonder rijbewijs voor een auto. Jongeren die al vroeg beginnen met ‘auto’ rijden hebben al een beetje kunnen oefenen met het autorijden en deelnemen in het verkeer. Dit is een groot voordeel voor wanneer je later toch je auto rijbewijs wilt halen. 

 

Mobiel blijven

Wanneer je al een auto rijbewijs hebt, kan het zijn dat je rijbewijs niet meer wordt verlengd. Dit betekent niet dat je bewegingsvrijheid hoeft op te geven. Je behoudt namelijk het recht op een AM-rijbewijs. Bij de gemeente kun je een bromfietsrijbewijs aanvragen. Hiervoor hoef je niet nog eens rijlessen te nemen, een examen af te leggen of een keuring te ondergaan. 

 

Gemakkelijke optie

Ook wanneer je nog nooit een rijbewijs hebt gehad en toch mobiel wilt zijn, is een 45 km auto een goede uitkomst. Ten opzichte van een autorijbewijs is het behalen van een AM-rijbewijs een stuk makkelijker en sneller. Je kunt ervoor kiezen om lessen te nemen in een 45 km auto, vaak zijn dit er maar 4 in totaal. Je hoeft verder alleen een theorie- en praktijkexamen af te leggen om je AM-rijbewijs te halen. Zo kun je toch een 45 km auto zonder rijbewijs rijden.

persoon die voor ligier brommobiel staat met boom erachter

Regels om rekening mee te houden

Ondanks dat een 45 km auto technisch gezien niet een ‘echte’ auto is, gelden er wel soortgelijke regels. Je mag bijvoorbeeld geen elektronische apparaten vasthouden. Denk daarbij aan een mobiele telefoon of muziekspeler. 

Handsfree bellen en muziek luisteren mag wel, tenzij het een gevaar in het verkeer veroorzaakt. Tegenwoordig zijn veel 45 km auto’s uitgerust met een multimediasysteem (nog een luxe voordeel ten opzichte van een gehandicaptenvoertuig). Verder mag je niet rijden onder invloed van alcohol, drugs en sommige medicijnen.

Afhankelijk van het soort 45 km auto mag je zonder rijbewijs in een 45 km auto rijden. Je kunt dus een 45 km auto zonder rijbewijs rijden (auto rijbewijs). Voor zowel gehandicaptenvoertuigen als reguliere 45 km voertuigen moet je minimaal 16 jaar oud zijn.

Lees ook:

Microcar: een voertuig of een merk? | Ligier Group
Wat is een brommobiel? | Ligier Group

Bekijk de Ligier & Microcar modellen

Vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons dan gerust weten via het formulier hiernaast. Wij proberen zo spoedig mogelijk op u te reageren!

* gegevens worden niet met derden gedeeld

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Gerelateerde berichten:
Microcar op parkeerplek
Geen onderdeel van een categorie
Arjan
Microcar: een voertuig of merk?

Microcar: een voertuig of merk? Wat is een Microcar? Eigenlijk is een Microcar een brommobiel merk. Een brommobiel lijkt op een kleine personenauto, maar mag maximaal

Lees Verder »