45km auto regels

Belangrijkste 45 km auto regels in 2022

De 45 km auto regels komen redelijk overeen met die voor bromfietsen. Er zijn echter een aantal belangrijke regels om mee rekening te houden.
Vragen die vaak gesteld worden: Moet je wegenbelasting betalen? Mag een 45 km auto op een 80 km weg rijden? Mag je rijden zonder rijbewijs? Wanneer mag je een 45 km auto rijden? 

45km auto rijdend op 60km weg

Geen wegenbelasting 45 km auto

Om gelijk de voordeligste vraag ‘Moet je voor een 45 km auto wegenbelasting betalen?’ te beantwoorden: Nee.
Geen wegenbelasting betalen is de voordeligste van de 45 km auto regels en ook het grootste voordeel van het rijden van een 45 km auto. 

De gemiddelde kosten voor wegenbelasting voor een personenauto ligt tussen de € 20,- en € 60,- per maand. Dit betekent dat je tussen de € 240,- en € 720,- per jaar bespaart. Voor dit bedrag kun je weer extra kilometers rijden. Een bijkomend voordeel is de brandstof die erin gaat. Je tankt namelijk diesel en betaalt daardoor een lagere prijs per liter dan wanneer je benzine moet tanken. 


Mag een 45 km auto op een 80 km weg rijden?

Niet geheel onbelangrijk om te weten is waar je mag rijden. Wat zijn de 45 km auto regels wat betreft de toegestane wegen? Je wilt natuurlijk niet op een weg belanden waar het verboden is om met een 45 km auto te rijden. Mag een 45km auto op een 80 km weg rijden? Het antwoord is: Ja. 

Een 45 km auto mag rijden op 50-, 60-, 70- en 80-wegen. Op 80-wegen geldt regelmatig een uitzondering waarbij de weg verboden is voor langzaam verkeer en dus ook voor 45 km auto’s. Deze uitzondering wordt aangegeven door een C9-bord. Dit betekent dat de weg is gesloten voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h en brommobielen alsmede fietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen.

Verkeersbord geslotenverklaring C09 langzaam verkeer

Auto(snel)wegen zijn verboden. Op een weg waar je maximaal 100 km mag rijden en minimaal 50 km per uur moet rijden, mag de 45 km auto niet komen. Door de maximale snelheid van 45 km per uur is het levensgevaarlijk voor jezelf en voor anderen om op deze wegen te rijden. Je kunt namelijk de minimale toegestane snelheid niet bereiken. Deze 45 km auto regels zijn er voor jouw eigen veiligheid.

Mag je een brommobiel rijden zonder rijbewijs? Ja en nee. Je hoeft niet in het bezit te zijn van een autorijbewijs ofwel een B-rijbewijs, zoals bij een personen auto. We schreven eerder al dat de 45 km auto technisch gezien in de categorie bromfietsen valt.

Daardoor is minimaal een AM-rijbewijs, ofwel bromfietsrijbewijs vereist om een brommobiel te besturen. Dus je mag zonder een autorijbewijs, maar met minimaal een bromfietsrijbewijs een 45 km auto rijden.


Wanneer mag je een 45 km auto rijden?

Je weet nu dat je geen wegenbelasting hoeft te betalen, dat je op alle 50-, 60-, 70-, en de meeste 80-wegen mag rijden, en dat je minimaal een bromfietsrijbewijs nodig hebt. Maar wanneer mag je een 45km auto rijden?

Je mag een 45 km auto rijden wanneer je:

Lees ook:

Een brommobiel kopen? | Ligiergroup
Microcar, een voertuig of merk?| Ligiergroup

Vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons dan gerust weten via het formulier hiernaast. Wij proberen zo spoedig mogelijk op u te reageren!

* gegevens worden niet met derden gedeeld

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Gerelateerde berichten:
Microcar op parkeerplek
Geen onderdeel van een categorie
Arjan
Microcar: een voertuig of merk?

Microcar: een voertuig of merk? Wat is een Microcar? Eigenlijk is een Microcar een brommobiel merk. Een brommobiel lijkt op een kleine personenauto, maar mag maximaal

Lees Verder »