45 km auto verzekeren

45 km auto verzekeren?


Wil je rijden in een 45 km auto? Dan moet je verplicht je 45 km auto verzekeren net zoals bij een bromfiets. Het verzekeren van een 45 km auto is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook voor jezelf van belang. Zo kun je met een veilig gevoel de weg op!

Een 45 km auto heet officieel een brommobiel. De brommobiel is in de volksmond omgedoopt in een 45 km auto. Dit komt omdat een brommobiel maximaal 45 kilometer per uur rijdt. De 45 km auto mag maximaal 350 kg. wegen en het vermogen is maximaal 4 kw. Daardoor valt het voertuig technisch in de categorie bromfietsen. De 45 km auto is geschikt voor maximaal 2 personen en de bestuurder moet in bezit zijn van minimaal een brommerrijbewijs ofwel AM-rijbewijs. 

Zilveren 45km auto brommobiel achterkant

Welke 45 km auto verzekeringen zijn er?


Een 45 km auto verzekeren roept logischerwijs vragen op. Welke verzekering heb ik nodig? Welke type 45 km verzekeringen zijn er? Wat kost een verzekering voor een 45 km auto? Wij beantwoorden deze vragen graag voor je. 


Verplichte verzekering 45 km auto

Je bent verplicht om minimaal een WA-verzekering voor een 45 km auto af te sluiten. Net als bij een ‘gewone’ auto of bromfiets. De keuze is aan jou of je kiest voor beperkt casco of volledig casco.

Een WA-verzekering is de minimale, wettelijk verplichte dekking die iedereen met een motorvoertuig moet afsluiten. Dit geldt dus ook voor wie een brommobiel rijdt. Deze dekking vergoedt schade die je bij anderen veroorzaakt, zoals schade aan andermans spullen en letselschade. Schade aan jouw eigen voertuig valt niet onder deze dekking. 


Verzekering 45 km auto beperkt casco

Wil je dat bepaalde schades aan jouw eigen 45  km auto ook gedekt zijn? Dan kun je naast de WA-verzekering kiezen voor beperkt casco. Bij deze dekking wordt schade als gevolg van diefstal, ruitbreuk of brand ook vergoed. Schade door eigen schuld valt hier niet onder. 


Verzekering 45 km auto volledig casco

Je kan jezelf ook verzekeren tegen schade door eigen schuld. Hierbij ben je ook verzekerd voor diefstal en vandalisme. Kies dan voor de meest uitgebreide verzekering: volledig casco. Deze verzekering wordt vaak afgesloten voor nieuwe voertuigen van maximaal 5 jaar oud. 


Welke verzekering past bij jou?

De benamingen en dekkingen van de verzekeringen verschillen per verzekeringsmaatschappij. Bijvoorbeeld bij ANWB / Unigarant kun je kiezen uit vier basis dekkingen:

  • Wettelijke aansprakelijkheid (WA)
  • Diefstal
  • Aanrijding
  • Diefstal en aanrijding

Kies je voor de dekking ‘Aanrijding’ dan is jouw 45 km auto bovenop de wettelijke aansprakelijkheid ook verzekerd tegen schade door aanrijding, vandalisme, brand en storm. Dit is vergelijkbaar met beperkt casco alleen dan zonder diefstal.
Je kunt ook kiezen voor de module ‘Diefstal’ waardoor je verzekerd bent voor wettelijke aansprakelijkheid en diefstal. Het pakket ‘Diefstal en aanrijding’ is het meest uitgebreide pakket. Dit is te vergelijken met volledig casco. 

zonnebloem op dashboard 45km auto

Wat kost een 45 km auto verzekering?

De kosten van een verzekering ligt ongeveer tussen de 21 euro (WA) en 70 euro (volledig casco) per maand. Hoe hoog jouw verzekeringspremie is, hangt af van verschillende factoren zoals je leeftijd en schadevrije jaren.

Ben je jonger dan 25 jaar? Dan is de premie vaak hoger dan voor oudere bestuurders. Vaak gelden er strengere acceptatieregels voor jongeren onder de 25 jaar. Heb je schadevrije jaren? Dan kun je deze meenemen naar jouw nieuwe verzekering. Ook heeft je woonplaats, de leeftijd en waarde van jouw 45 km auto, en natuurlijk welke dekking je kiest, invloed op de hoogte van jouw maandelijkse premie. 

3 tips bij het verzekeren van jouw 45 km auto

Mogelijk is een 45 km auto verzekeren iets nieuws voor je. Over het algemeen is het vrij simpel. Toch zijn er een aantal dingen waar je nog extra bij stil kunt staan:

Aanvullende verzekering 45 km auto

Je moet goed bedenken welke aanvullende verzekeringen je nodig hebt. Naast de WA-dekking zijn er vaak extra modules voor aanvullende dekkingen. Bijvoorbeeld een schadeverzekeringen voor inzittenden, dit is verstandig voor als je vaak een persoon meeneemt. Maar ook dekkingen zoals rechtsbijstandverzekering en een ongevallen-inzittendenverzekering.

Schadevrije jaren 45 km auto verzekeren

De vraag is of je jouw schadevrije jaren wilt meenemen bij het verzekeren. Je kunt na het beëindigen van jouw autoverzekering de schadevrije jaren eenmalig overnemen naar een 45 km auto verzekering. Dat levert je direct korting op en dus een lagere premie. Het is daarna niet meer mogelijk om deze schadevrije jaren weer te gebruiken voor een autoverzekering.

Uitlenen 45 km auto

Zoals we eerder al schreven is een verzekering 45 km auto vaak duurder en zijn de acceptatieregels strenger voor een persoon onder de 25 jaar. Het is dan ook niet verstandig om jouw voertuig uit te lenen aan iemand onder de 25 jaar, wanneer de verzekering staat op naam van iemand ouder dan 25. Ben je ouder en leen je jouw 45 km auto uit aan iemand jonger dan 25? Dan wordt de schade veroorzaakt door de jongere bestuurder niet verzekerd. Mocht er iets gebeuren dan wordt de schade volledig op jouw als verzekerde verhaald.

45km auto ligier microcar brommobiel blauw rood zilver

Ligier of Microcar verzekering

Jouw 45 km auto verzekeren kan via ons. Wij bieden een unieke 45 km auto verzekering in samenwerking met ANWB / Unigarant. Door deze samenwerking kunnen wij je zeer gunstige polisvoorwaarden, scherpe tarieven en een servicegerichte werkwijze aanbieden.
Je kunt direct deze verzekering afsluiten voor jouw net gekochte Ligier of Microcar. Ook als je al een enige tijd rijdt met een Ligier of Microcar kan het interessant zijn om over te stappen naar deze verzekering.

Lees ook:

5 manieren om meer uit uw 45 km auto te halen| Ligiergroup
Een brommobiel als verjaardagscadeau | Ligiergroup

Arjan

Arjan

Ik ben Arjan en ik ben met veel plezier werkzaam voor Ligiergroup Benelux.
Vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons dan gerust weten via het formulier hiernaast. Wij proberen zo spoedig mogelijk op u te reageren!

* gegevens worden niet met derden gedeeld

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Gerelateerde berichten:
Microcar op parkeerplek
Geen onderdeel van een categorie
Arjan
Microcar: een voertuig of merk?

Microcar: een voertuig of merk? Wat is een Microcar? Eigenlijk is een Microcar een brommobiel merk. Een brommobiel lijkt op een kleine personenauto, maar mag maximaal

Lees Verder »