parkeren met een brommobiel

De brommobiel in België


Je hebt ze vast al eens zien rijden. Zo’n kleine auto of brommobiel. De brommobiel is in sommige streken in België een echte hype bij jongeren. Vooral rond Brussel zijn de brommobielen populairder geworden. Niet zo gek, want een brommobiel is perfect voor verplaatsingen in de stad. 

Brommobielen zijn tegenwoordig amper te onderscheiden van ‘normale’ personenauto’s. Het zijn kleine auto’s die maximaal 45 km per uur mogen. Ze zien er niet alleen uit als gewone auto’s, maar ze zijn ook net zo comfortabel en luxe. In tegenstelling tot een personenauto heb je voor een brommobiel in België géén autorijbewijs nodig.

Blauw 45km auto brommobiel

Rijbewijs nodig voor een brommobiel?

Wat heb je nodig om een brommobiel in België te besturen? Nou, wanneer je vóór 14 februari 1961 geboren bent helemaal niets. Je hebt geen rijbewijs nodig om een brommobiel te mogen besturen. Ben je jonger? Dan moet je minstens in het bezit zijn van een rijbewijs AM. Dat is hetzelfde rijbewijs als wat je voor de bromfiets nodig hebt.

Je mag je rijbewijs AM behalen als je minstens 16 jaar oud bent. Vanaf die leeftijd mag je ook rijden met een brommobiel. Ben je ouder dan 16 jaar, maar later geboren dan 1961, dan mag je ook met een auto- en/of motorrijbewijs in een brommobiel rijden. Het is niet nodig om dan apart een rijbewijs AM te behalen. Je mag een brommobiel kopen wanneer je aan de rijbewijs- en leeftijdseis voldoet. Als je een passagier wilt meenemen, dan moet je minimaal 18 jaar zijn.


Brommobiel België wetgeving

Ondanks dat een brommobiel niet écht een auto is, zijn er wel wat regels waar je op moet letten. Zo moeten alle voertuigen op de openbare weg een nummerplaat hebben. Dus ook de brommobiel in België. Net zoals andere voertuigen moet je brommobiel ingeschreven zijn bij de DIV.

Welke verzekering heb je nodig voor een brommobiel?

Je hoeft geen autoverzekering af te sluiten, maar een Burgerlijke Aansprakelijkheid Bromfiets. Deze verzekering is verplicht voor bromfietsen, maar dus ook voor brommobielen. Als je een ongeval veroorzaakt met je bromfiets verzeker je met de bromfietsverzekering je aansprakelijkheid. In België is zo’n verzekering wettelijk verplicht voor elk motorvoertuig dat op de openbare weg komt.

Wegentaks en keuring

Verder hoef je geen wegentaks te betalen en hoef je de brommobiel in België ook niet jaarlijks te laten keuren. Het is wel te adviseren om de brommobiel goed te onderhouden en regelmatig te laten nakijken. Zo weet je zeker dat je veilig en onbezorgd door België kunt rijden.


Verboden wegen brommobiel België

Met een brommobiel in België kun je onbezorgd en veilig verplaatsen, maar waar mag je eigenlijk rijden? Eigenlijk mag je op heel veel wegen rijden als je de minimale snelheid kunt halen met 45 km per uur. Dit lukt bijvoorbeeld niet op een autosnelweg of autoweg. Wegen die voor auto’s verboden zijn, zijn natuurlijk ook voor brommobielen verboden. Ondanks dat een brommobiel geen auto is, mag je niet rijden op fietspaden en trottoirs. Daarnaast mag je ook niet rijden daar waar de plaatselijke wetgeving het verbiedt, zoals bijvoorbeeld een eenrichtingsweg.


Waar mag je rijden?

De brommobiel is wel welkom op wegen waar je maximaal 30 km per uur mag, 50 km per uur en de meeste 70 en 90 km per uur wegen. Je moet goed opletten of er een C9 bord bij de weg staat.
Dit betekent dat de weg is gesloten voor langzaam rijdend verkeerd. Met langzaam rijdend verkeer wordt bedoeld: ruiters, vee, wagens, landbouw- en bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid, mobiele machines, brommobielen, fietsen, snorfietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen.
Soms wordt er een bord toegevoegd waarop staat “uitgezonderd brommobielen”, in dit geval mag u wel deze weg op.

borden G1, G3 of C9
Verkeersbord G12a met onderbord


Algemene snelheidslimieten België

Binnen de bebouwde kom mag je maximaal 50 km/u in Vlaanderen en Wallonië en 30 km/u in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Buiten de bebouwde kom mag je in Vlaanderen en Brussel maximaal 70 km/u en in Wallonië is dat 90 km/u.

Op autosnelwegen en wegen met minimaal 2 rijstroken in elke richting gescheiden door een middenberm mag je maximaal 120 km/u.

Op sommige plaatsen gelden andere snelheidslimieten dan de algemene regels voorschrijven. Wanneer dit het geval is, dan wordt dat altijd aangegeven met een verkeersbord.

Bijvoorbeeld: Binnen de bebouwde kom geldt een algemene snelheidslimiet van 50 km/u in Vlaanderen en Wallonië, 30 km/u in Brussel. Op belangrijke verkeersaders kan die maximumsnelheid echter worden opgetrokken tot 70 km/u. Binnen de bebouwde kom zijn er ook veel plaatsen met een lagere snelheidslimiet dan 50 km/u, bijvoorbeeld zone 30- gebieden of woonerven.

verkeersbord bij afwijkende maximale snelheid

Dit verkeersbord geeft aan wat de maximale snelheid is, als deze afwijkt van de algemene snelheidslimieten.
Het is geldig tot en met het volgende kruispunt of tot een volgende verkeersbord dat dezelfde of een andere snelheidslimiet aangeeft.

Begin en einde bebouwde kom borden België

Deze borden duiden het begin en einde van de bebouwde kom aan.
In de bebouwde kom mag je maximaal 50 km/u, tenzij een bord een andere maximumsnelheid aangeeft.

Speciale brommobiel routes

Er zijn dus genoeg wegen waar je met de brommobiel wel mag rijden. Via speciale routes kun je van de ene stad naar de andere stad rijden. Je kunt een navigatie app gebruiken en in de voorkeuren aangeven dat de route moet worden berekend zonder snel- en autowegen. De navigatie vermijdt dan routes die wegen bevatten waar je niet mag rijden. 

Op kronkelroutes.nl kun je avontuurlijke routes speciaal voor de brommobiel in België vinden. Zo kun je ontdekken dat de brommobiel niet alleen is voor praktische verplaatsingen, maar ook voor plezier. Leuk voor een dagje uit! 

45km auto rijdend op 60km weg

Parkeren brommobiel België

Het is natuurlijk ook handig om te weten waar je mag parkeren met de brommobiel in België. In tegenstelling tot een bromfiets mag je een brommobiel parkeren op een openbare parkeerplaats. Het is mogelijk dat je dan gebruik moet maken van een parkeermeter of parkeerschijf. Je kunt ook in een parkeergarage parkeren.
Kortom: overal waar een auto mag/kan parkeren kun je met de brommobiel ook parkeren, al dan niet betaald.


Hoeveel passagiers brommobiel in België?

Je mag een brommobiel besturen met een bromfietsrijbewijs wanneer je na 1961 geboren bent. Om die reden mogen er maximaal 2 personen in en mag de brommobiel maximaal 45 km per uur. De minimale leeftijd om een passagier te vervoeren is 18 jaar. Onder de 18 jaar mag je geen bijrijder meenemen in de brommobiel.

De achterruimte kan gebruikt worden als kofferbak. Zo’n extra ruimte achterin geeft een luxere uitstraling en biedt mogelijkheden. Een dagje shoppen hoeft dus niet te betekenen dat je krap tussen de tassen hoeft te zitten. Ook kunnen de grote wekelijkse boodschappen makkelijk achterin.

Brommobiel als tweede auto

Brommobiel in België kopen?

Nu je weet waar je allemaal mag rijden met een brommobiel en welk rijbewijs je nodig hebt, wil je natuurlijk een brommobiel aanschaffen. Zo kun je ook droog en warm, of juist koel, mobiel zijn.

Wanneer je van plan bent om een brommobiel te kopen moet je jezelf een aantal vragen stellen: wil je op benzine rijden of elektrisch? Wil je een nieuwe brommobiel of een tweedehandse? Ga je voor luxe en comfort? Wil je een sportieve uitstraling of ga je liever voor chic? Hoeveel wil je uitgeven? En wil je het bedrag in één keer uitgeven of verspreiden over een aantal maanden? Er zijn talloze mogelijkheden. Waar je voor kiest hangt af van je eigen wensen.

Ligier België

De brommobielen van Ligier België zijn uitgerust met alle luxe die een kleine personenauto ook heeft. Niet alleen in het uiterlijk zijn ze haast niet te onderscheiden van een ‘normale’ auto. Ze zijn ook net zo comfortabel. Gemiddeld kost een brommobiel in België twee keer zoveel als de gemiddelde scooter. Voor deze prijs krijg je wel vier keer zoveel luxe, comfort, en veiligheid. Vanaf 10.000 euro geniet je van meer luxe en opties dan de gemiddelde goedkope brommobiel. 

Voor jongeren is, naast luxe en comfort, veiligheid een belangrijke reden om voor een brommobiel te gaan in plaats van een scooter. De brommobiel doet tegenwoordig niets onder aan een personen auto. Het voordeel is dan ook dat je al rijervaring opdoet wanneer je 16 jaar bent. De overgang van een brommobiel naar een auto is dan niet zo groot.

Luxe gadgets

Net zoals bij moderne auto’s zit een brommobiel van Ligier België ook vol met gadgets en opties, zoals een multimediasysteem met USB, Bluetooth en Aux, achteruitrijcamera, parkeersensoren, elektrische ramen, sportvelgen, airco en meer. 

Het is mogelijk om de gadgets uit te breiden en je hebt keuze uit verschillende uitvoeringen. Hierdoor heb je ook wat te kiezen op het gebied van de ‘feel’ en ‘look’ van de brommobiel. Natuurlijk hebben de extra opties en gadgets invloed op de prijs. Je kunt het zo gek maken als je wilt.  

Extra comfort

De modellen van Ligier België hebben verschillende uitvoeringen en zijn uit te breiden met bovengenoemde opties. Alle modellen komen met stuurbekrachtiging en airconditioning dat voor extra comfort zorgt. De stuurbekrachtiging zorgt ervoor dat je met lage snelheden de brommobiel nog steeds makkelijk kan besturen. De airconditioning is vooral heel prettig in de zomer. Je hoeft dan niet verhit in de brommobiel te zitten. 


Ligier België modellen

De Ligier JS50C is eigentijds en sportief, met een lage tildrempel, hoge zit en rijke uitrusting. Wanneer je graag een brommobiel met een SUV feel wil kun je kijken naar de Ligier JS60. Bij beide modellen kun je kiezen uit twee verschillende uitvoeringen die ieder zo zijn charmes heeft. Benieuwd naar de modellen? Bij meer dan 80 dealers kun je de brommobielen van Ligier bekijken en ervaren.

45km auto ligier microcar brommobiel blauw rood zilver

Belangrijkste punten brommobiel België

Brommobielen zijn erg populair in Frankrijk, België en Nederland. In elk land gelden verschillende regels. Er is genoeg te vertellen over de brommobiel en ook specifiek over de brommobiel in België. Daarom hebben wij de belangrijkste punten voor de brommobiel België voor je op een rijtje gezet:

 • Je hebt geen rijbewijs nodig wanneer je vóór 14 februari 1961 bent geboren
 • Je hebt minimaal een rijbewijs AM nodig wanneer je ná 14 februari 1961 bent geboren
 • Je moet minimaal 16 jaar zijn om een brommobiel te besturen
 • Je brommobiel mag maximaal 45 km per uur
 • Je brommobiel in België moet een nummerplaat hebben
 • Je hoeft geen helm te dragen
 • Je brommobiel hoeft niet gekeurd te worden
 • Je hoeft geen autotaks te betalen
 • Je brommobiel moet verzekerd zijn
 • Je brommobiel mag niet op de autosnelweg
 • Brommobielen zijn voor jong en oud


Een brommobiel, waarom niet?

Stel;  Je hebt geen autorijbewijs (meer) en je wil toch mobiel zijn of je wil milieubewuster, of goedkoper rijden, dan is de brommobiel in België een goed alternatief voor een zware auto. Je betaalt geen wegentaks en je hoeft je geen zorgen te maken over een periodieke keuring. Daardoor is de brommobiel ook een hele goede optie als tweede auto. 

Veilig en comfortabel

Naast dat het milieubewuster en goedkoper is dan een personenauto, is het ook veiliger en comfortabeler dan een brommer of scooter. Je zit altijd droog en warm, of in de zomer zelfs koel door uw airconditioning. Met een brommobiel heb je geen last meer van regen, (stevige) wind, hagel, of sneeuw.

Makkelijk vervoersmiddel

Het is ook gemakkelijker om boodschappen of andere spullen te vervoeren. Je kunt de ruimte achterin daarvoor gebruiken. Geen gedoe op de fiets, scooter, brommer, of scootmobiel. 

Voor lange en korte trips

Aangezien de brommobiel licht en compact is, verbruik je ook relatief minder brandstof. Hierdoor is het geen probleem om de brommobiel ook voor kortere stukken te nemen of om ermee op vakantie te gaan. Want ja, ook dat is een mogelijkheid. Tegenwoordig zijn de brommobielen zo comfortabel dat je er gemakkelijk langere stukken mee kunt afleggen. 

Lees ook: 

45 km auto geschiedenis | Ligiergroup
Medisch keuren | Ligiergroup

Bart Seelen

Bart Seelen

Mijn naam is Bart Seelen en ik ben werkzaam als adviseur voor Ligier Group Benelux. Ik kom graag in contact met alle brommobielrijders.

Vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons dan gerust weten via het formulier hiernaast. Wij proberen zo spoedig mogelijk op u te reageren!

* gegevens worden niet met derden gedeeld

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Gerelateerde berichten:
Microcar op parkeerplek
Geen onderdeel van een categorie
Arjan
Microcar: een voertuig of merk?

Microcar: een voertuig of merk? Wat is een Microcar? Eigenlijk is een Microcar een brommobiel merk. Een brommobiel lijkt op een kleine personenauto, maar mag maximaal

Lees Verder »