parkeren met een brommobiel

De brommobiel in Belgie


U heeft ze vast al eens zien rijden. Zo’n kleine auto of brommobiel. De brommobiel is in sommige streken in België een echte hype bij jongeren. Vooral rond Brussel zijn de brommobielen populairder geworden. Niet zo gek, want een brommobiel is perfect voor verplaatsingen in de stad. 

Brommobielen zijn tegenwoordig amper te onderscheiden van ‘normale’ personenauto’s. Het zijn kleine auto’s die maximaal 45 km per uur mogen. Ze zien er niet alleen uit als gewone auto’s, maar ze zijn ook net zo comfortabel en luxe. In tegenstelling tot een personenauto heeft u voor een brommobiel in België géén autorijbewijs nodig.

Blauw 45km auto brommobiel

Rijbewijs nodig voor een brommobiel?

Wat heeft u nodig om een brommobiel België te besturen? Nou, wanneer u vóór 14 februari 1961 geboren bent helemaal niets. U heeft geen rijbewijs nodig om een brommobiel te mogen besturen. Bent u jonger? Dan moet u minstens in het bezit zijn van een rijbewijs AM. Dat is hetzelfde rijbewijs als dat u voor de bromfiets nodig heeft.

U mag uw rijbewijs AM behalen als u minstens 16 jaar oud bent. Vanaf die leeftijd mag u ook rijden met een brommobiel. Bent u ouder dan 16 jaar, maar later geboren dan 1961, dan mag u ook met een auto- en/of motorrijbewijs in een brommobiel rijden. Het is niet nodig om dan apart een rijbewijs AM te behalen. U mag een brommobiel kopen wanneer u aan de rijbewijs- en leeftijdseis voldoet. Als u een passagier wilt meenemen, dan moet u minimaal 18 jaar zijn.


Brommobiel België wetgeving

Ondanks dat een brommobiel niet écht een auto is, zijn er wel wat regels waar u aan moet denken. Zo moeten alle voertuigen op de openbare weg een nummerplaat hebben. Dus ook de brommobiel in België. Net zoals andere voertuigen moet uw brommobiel ingeschreven zijn bij de DIV.

Welke verzekering heeft u nodig voor een brommobiel?

U hoeft geen autoverzekering af te sluiten, maar een Burgerlijke Aansprakelijkheid Bromfiets. Deze verzekering is verplicht voor bromfietsen, maar dus ook voor brommobielen. Als u een ongeval veroorzaakt met uw bromfiets verzekert u met de bromfietsverzekering uw aansprakelijkheid. In België is zo’n verzekering wettelijk verplicht voor elk motorvoertuig dat op de openbare weg komt.

Wegentaks en keuring

Verder hoeft u geen wegentaks te betalen en hoeft u de brommobiel in België ook niet jaarlijks te laten keuren. Het is wel te adviseren om de brommobiel goed te onderhouden en regelmatig te laten nakijken. Zo weet u zeker dat u veilig en onbezorgd door België kunt rijden.


Verboden wegen brommobiel België

Met een brommobiel in België kunt u onbezorgd en veilig verplaatsen, maar waar mag je eigenlijk rijden? Eigenlijk mag u op heel veel wegen rijden als u de minimale snelheid kunt halen met 45 km per uur. Dit lukt bijvoorbeeld niet op een autosnelweg of autoweg. Wegen die voor auto’s verboden zijn, zijn natuurlijk ook voor brommobielen verboden. Ondanks dat een brommobiel geen auto is, mag u niet rijden op fietspaden en trottoirs. Daarnaast mag u ook niet rijden daar waar de plaatselijke wetgeving het verbiedt, zoals bijvoorbeeld een eenrichtingsweg.


Waar mag u rijden?

De brommobiel is wel welkom op wegen waar je maximaal 30 km per uur mag, 50 km per uur en de meeste 70 en 90 km per uur wegen. U moet goed opletten of er een C9 bord bij de weg staat. Dit betekent dat de weg is gesloten voor langzaam rijdend verkeerd. Met langzaam rijdend verkeer wordt bedoeld: ruiters, vee, wagens, landbouw- en bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid, mobiele machines, brommobielen, fietsen, snorfietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen. Soms wordt er een bord toegevoegd waarop staat “uitgezonderd brommobielen”, in dit geval mag u wel deze weg op.

borden G1, G3 of C9
Verkeersbord G12a met onderbord


Algemene snelheidslimieten België

 • Binnen de bebouwde kom mag je maximaal 50 km/u in Vlaanderen en Wallonië. 30 km/u in het Brussels
 • Hoofdstedelijk Gewest.
  Buiten de bebouwde kom mag je in Vlaanderen en Brussel maximaal 70 km/u, in Wallonië is dat 90 km/u.
 • Op autosnelwegen en wegen met minimaal 2 rijstroken in elke richting gescheiden door een middenberm mag je maximaal 120 km/u.

Op sommige plaatsen gelden andere snelheidslimieten dan de algemene regels voorschrijven. Wanneer dit het geval is, dan wordt dat altijd aangegeven met een verkeersbord.

Bijvoorbeeld:

 • Binnen de bebouwde kom geldt een algemene snelheidslimiet van 50 km/u in Vlaanderen en Wallonië, 30 km/u in Brussel. Op belangrijke verkeersaders kan die maximumsnelheid echter worden opgetrokken tot 70 km/u.
 • Binnen de bebouwde kom zijn er ook veel plaatsen met een lagere snelheidslimiet dan 50 km/u, bijvoorbeeld zone 30- gebieden of woonerven.
verkeersbord bij afwijkende maximale snelheid

Dit verkeersbord geeft aan wat de maximale snelheid is, als deze afwijkt van de algemene snelheidslimieten. Het is geldig tot en met het volgende kruispunt of tot een volgende verkeersbord dat dezelfde of een andere snelheidslimiet aangeeft.

Begin en einde bebouwde kom borden België

Deze borden duiden het begin en einde van de bebouwde kom aan. In de bebouwde kom mag u maximaal 50 km/u, tenzij een bord een andere maximumsnelheid aangeeft.

Speciale brommobiel routes

Er zijn dus genoeg wegen waar u met de brommobiel wel mag rijden. Via speciale routes kunt u van de ene stad naar de andere stad rijden. U kunt een navigatie app gebruiken en in de voorkeuren aangeven dat de route moet worden berekend zonder snel- en autowegen. De navigatie vermijdt dan routes die wegen bevatten waar u niet mag rijden. 

Op kronkelroutes.nl kunt u avontuurlijke routes speciaal voor de brommobiel in België vinden. Zo kunt u ontdekken dat de brommobiel niet alleen is voor praktische verplaatsingen, maar ook voor plezier. Leuk voor een dagje erop uit! 

45km auto rijdend op 60km weg

Parkeren brommobiel België

Het is natuurlijk ook handig om te weten waar u mag parkeren met de brommobiel in België. In tegenstelling tot een bromfiets mag u een brommobiel parkeren op een openbare parkeerplaats. Het is mogelijk dat u dan gebruik moet maken van een parkeermeter of parkeerschijf. U kunt ook in een parkeergarage parkeren. Hier leest u daar meer over. Kortom: overal waar een auto mag/kan parkeren kunt u met de brommobiel ook parkeren, al dan niet betaald.


Hoeveel passagiers brommobiel in België?

U mag een brommobiel besturen met een bromfietsrijbewijs wanneer u na 1961 geboren bent, om die reden mogen er maximaal 2 personen in en mag de brommobiel maximaal 45 km per uur. De minimale leeftijd om een passagier te vervoeren is 18 jaar. Onder de 18 jaar mag u geen bijrijder meenemen in de brommobiel.

De achter ruimte kan gebruikt worden als kofferbak. Zo’n extra ruimte achterin geeft een luxere uitstraling en biedt mogelijkheden. Een dagje shoppen hoeft dus niet te betekenen dat u krap tussen de tassen hoeft te zitten, ook kunnen de grote wekelijkse boodschappen makkelijk achterin.

Brommobiel als tweede auto

Brommobiel in België kopen?

Nu u weet waar u allemaal mag rijden met een brommobiel en welk rijbewijs u nodig heeft, wilt u natuurlijk een brommobiel aanschaffen. Zo kunt u ook droog en warm, of koel, mobiel zijn.

Wanneer u van plan bent om een brommobiel te kopen moet u uzelf een aantal vragen stellen: wilt u op benzine rijden of elektrisch? Wilt u een nieuwe brommobiel of een tweedehandse? Gaat u voor luxe en comfort? Wilt u een sportieve uitstraling of gaat u liever voor chic? Hoeveel wilt u uitgeven? En wilt u het bedrag in één keer uitgeven of verspreiden over een aantal maanden? Er zijn talloze mogelijkheden. Waar u voor kiest hangt af van uw eigen wensen.

Bekijk de laatste brommobiel modellen van Ligier België hier!

 

Ligier België

De brommobielen van Ligier België zijn uitgerust met alle luxe die een kleine personenauto ook heeft. Niet alleen in het uiterlijk zijn ze haast niet te onderscheiden van een ‘normale’ auto. Ze zijn ook net zo comfortabel. Gemiddeld kost een brommobiel in België twee keer zoveel als de gemiddelde scooter. Voor deze prijs krijgt u wel vier keer zoveel luxe, comfort, en veiligheid. Vanaf 10.000 euro geniet u van meer luxe en opties dan de gemiddelde goedkope brommobiel. 

Voor jongeren is, naast luxe en comfort, veiligheid een belangrijke reden om voor een brommobiel te gaan in plaats van een scooter. De brommobiel doet tegenwoordig niets onder aan een personen auto. Het voordeel is dan ook dat u al rijervaring opdoet wanneer u 16 jaar bent. De overgang van een brommobiel naar een auto is dan niet zo groot.

Luxe gadgets

Net zoals bij moderne auto’s zit een brommobiel van Ligier België ook vol met gadgets en opties, zoals een multimediasysteem met USB, Bluetooth en Aux, achteruitrijcamera, parkeersensoren, elektrische ramen, sportvelgen, airco en meer. 

Het is mogelijk om de gadgets uit te breiden en u heeft keuze uit verschillende uitvoeringen. Hierdoor heeft u ook wat te kiezen op het gebied van de ‘feel’ en ‘look’ van de brommobiel. Natuurlijk hebben de extra opties en gadgets invloed op de prijs. U kunt het zo gek maken als u wilt.  

Extra comfort

De modellen van Ligier België hebben verschillende uitvoeringen en zijn uit te breiden met bovengenoemde opties. Alle modellen komen met stuurbekrachtiging en airconditioning dat voor extra comfort zorgt. De stuurbekrachtiging zorgt ervoor dat u met lage snelheden de brommobiel nog steeds makkelijk kan besturen. De airconditioning is vooral heel prettig in de zomer. U hoeft dan niet verhit in de brommobiel te zitten. 

 


Ligier België modellen

De Ligier JS50C is eigentijds en sportief, met een lage tildrempel, hoge zit en rijke uitrusting. Wanneer u graag een brommobiel met een SUV feel wil kunt u kijken naar de Ligier JS60. Bij beide modellen kunt u kiezen uit twee verschillende uitvoeringen die ieder zo zijn charmes heeft. Benieuwd naar de modellen? Bij meer dan 80 dealers kunt u de brommobielen van Ligier bekijken en ervaren.

45km auto ligier microcar brommobiel blauw rood zilver

Belangrijkste punten brommobiel België

Brommobielen zijn erg populair in Frankrijk, België en Nederland. In elk land gelden verschillende regels. Er is genoeg te vertellen over de brommobiel en ook specifiek over de brommobiel in België. Daarom hebben wij de belangrijkste punten voor de brommobiel België voor u op een rijtje gezet:

 

 • U heeft geen rijbewijs nodig wanneer u vóór 14 februari 1961 bent geboren
 • U heeft minimaal een rijbewijs AM nodig wanneer u ná 14 februari 1961 bent geboren
 • U moet minimaal 16 jaar zijn om een brommobiel te besturen
 • Uw brommobiel mag maximaal 45 km per uur
 • Uw brommobiel in België moet een nummerplaat hebben
 • U hoeft geen helm te dragen
 • Uw brommobiel hoeft niet gekeurd te worden
 • U hoeft geen autotaks te betalen
 • Uw brommobiel moet verzekerd zijn
 • Uw brommobiel mag niet op de autosnelweg
 • Brommobielen zijn voor jong en oud


Een brommobiel, waarom niet?

Stel u heeft geen autorijbewijs (meer) en u wilt toch mobiel zijn of u wilt milieubewuster, of goedkoper rijden, dan is de brommobiel in België een goed alternatief voor een zware auto. U betaalt geen wegentaks en u hoeft zich geen zorgen te maken over een periodieke keuring. Daardoor is de brommobiel ook een hele goede optie als tweede auto. 

Veilig en comfortabel

Naast dat het milieubewuster en goedkoper is dan een personenauto, is het ook veiliger en comfortabeler dan een brommer of scooter. U zit altijd droog en warm, of in de zomer zelfs koel door uw airconditioning. Met een brommobiel heeft u geen last meer van regen, (stevige) wind, hagel, of sneeuw.

Makkelijk vervoersmiddel

Het is ook gemakkelijker om boodschappen of andere spullen te vervoeren. U kunt de ruimte achterin daarvoor gebruiken. Geen gedoe op de fiets, scooter, brommer, of scootmobiel. Aangezien de brommobiel licht en compact is, verbruikt u ook relatief minder brandstof. 

Voor lange en korte trips

Hierdoor is het geen probleem om de brommobiel ook voor kortere stukken te nemen of om ermee op vakantie te gaan. Want ja, ook dat is een mogelijkheid. Tegenwoordig zijn de brommobielen zo comfortabel dat u gemakkelijk langere stukken ermee kunt afleggen. 

Vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons dan gerust weten via het formulier hiernaast. Wij proberen zo spoedig mogelijk op u te reageren!

* gegevens worden niet met derden gedeeld

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Gerelateerde berichten: