Brommobiel rijbewijs halen? Dat gaat zo!

Voor senioren is de kans groter dat het laatst afgelegde examen plaatsvond op de middelbare school. Het kan dan onwennig zijn om in de schoolbanken plaats te nemen als je je brommobiel rijbewijs wilt halen. Ineens wordt er weer van je verwacht dat je regels stampt en goed onthoudt wat er in de boeken geschreven staat.

Aangezien Ligier Group je graag een handje helpt bij het brommobiel rijbewijs halen, bespreken wij in het blog van deze week wat je kunt verwachten als je een brommobiel rijbewijs wilt halen. Lees gauw verder om te achterhalen wat je de komende tijd te wachten staat

Lessen nemen

Het gros van de mensen die een brommobiel rijbewijs halen, doen dat omdat ze zich oncomfortabel voelen op een scooter of in een ‘echte’ auto. 

Daar waar deze lessen zich op de openbare weg afspelen, worden de brommobiel rijlessen doorgaans op afgelegen terreinen gegeven.

Als je jezelf er prettiger bij voelt, is het bij sommige rijscholen ook mogelijk om na enkele lessen de weg op te gaan. Op die manier weet je alvast hoe het straks is als je zelf op de weg actief bent.

Over het algemeen bieden rijschoolhouders pakketten aan, die variëren van 4 tot 8 uur per pakket. Brommobiellessen duren circa 50 tot 60 minuten per keer, waarbij je meestal thuis wordt opgehaald door de instructeur. 

Ligier binnenzijde met handen op stuur
Tijd met geld

Theorielessen

Dit jaar is het exact 10 jaar geleden dat het verplicht werd om een brommobiel rijbewijs te halen voor het besturen van het voertuig. 

En wie een brommobiel rijbewijs wilt halen, dient ook een theorie-examen te kunnen overleggen. 

Veel rijschoolhouders bieden hier aparte lessen voor aan, zodat je beter beslagen ten ijs komt bij het daadwerkelijk examen. Hierbij dien je 44 van de 50 vragen goed te beantwoorden.

Je moet er overigens niet raar van opkijken als je ineens plaatsneemt naast iemand die voor een bromfiets leert, want je krijgt hetzelfde examen. 

Het voornaamste verschil is alleen dat je met een brommobiel rijbewijs geen bromfiets mag besturen, maar iemand met een bromfiets rijbewijs wel een brommobiel.

Praktijkexamen

Ben je voor de zoveelste keer gezakt na het examen? Indien je na vier praktijkexamens nog geen rijbewijs heeft, kun je een speciaal examen aanvragen bij het CBR. 

Deze manier van toetsing is iets duurder, maar in ruil daarvoor neemt de examinator van dienst wel wat meer de tijd voor je. Bovendien stelt hij of zij je meer op je gemak door meer aandacht aan jou te geven.

cbr
hoofdlamp auto linker voorzijde

Geslaagd?

Ben je geslaagd voor je ”brommobiel” rijbewijs? Gefeliciteerd!
Tijd om de weg op te gaan in je splinternieuwe brommobiel.

Benieuwd naar onze laatste brommobiel modellen?


Lees ook:

Parkeren met een brommobiel doe je zo | Ligier Group
Alle Ligier brommodellen | Ligier Group