Microcar op parkeerplek

Microcar: een voertuig of merk?

Wat is een Microcar? Eigenlijk is een Microcar een brommobiel merk. Een brommobiel lijkt op een kleine personenauto, maar mag maximaal 45 kilometer per uur en maximaal twee personen vervoeren. Voor een brommobiel heb je geen autorijbewijs nodig en je mag deze besturen vanaf 16 jaar oud.

Doordat de naam Microcar erg goed past bij het type voertuig is er merkverwatering ontstaan. Alle brommobielen ongeacht het merk worden in de spreektaal Microcar of ook wel 45 km auto genoemd. Officieel heet een auto die maximaal 45 km per uur mag een brommobiel en is Microcar een van de merken welke brommobielen bouwen.

Inhoudsopgave

Microcar geschiedenis

De brommobiel is tegenwoordig erg populair en kan niet meer ontbreken in het straatbeeld. Oorspronkelijk komt de kleine auto uit Frankrijk. In de jaren 70 waren ze op zoek naar een nieuw type vervoermiddel die makkelijk is en waarmee je comfortabel, overdekt, en zonder rijbewijs kon en mocht rijden. In 1976 was de introductie van de eerste (auto)rijbewijsvrije voertuig. Dit was een driewieler genaamd Arola.

Pas begin jaren 90 werd de brommobiel in Nederland populair. De Microcar bracht mensen die moeite kregen met het besturen van hun auto, of die geen rijbewijs hadden een stuk vrijheid en onafhankelijkheid die een brommer, scooter of fiets niet kon bieden.

Deze onafhankelijkheid en vrijheid kregen zij ook nog tegen lage brandstofkosten en weinig gedoe. Want ook destijds was het niet nodig om wegenbelasting te betalen, verbruikte de Microcar al minder dan een personenauto, en was de jaarlijkse APK ook niet nodig. In de jaren 90 en begin 2000 waren de brommobielen nog niet zo luxe. Tegenwoordig is de Microcar niet meer te onderscheiden van een kleine personenauto.

Microcar rood nasat ligier

Moderne Microcar

Microcar Nederland brengt brommobielen op de markt die lijken op een ‘echte’ auto. Niet alleen qua uiterlijk en design komt het overeen met de nieuwere kleine auto’s, maar ook het interieur en de luxe extra’s. Functies die een ‘normale’ auto ook heeft hoef je bij een Microcar brommobiel niet in te leveren. Airco, multimedia systeem, navigatie, elektrische ramen, sportvelgen, en meer. Je zit dus net zo comfortabel in een Microcar als in een auto welke sneller mag dan 45 km per uur.

Wat betreft rijcomfort doet de Microcar ook niets onder aan een ‘normale’ auto. De modellen van Microcar staan bekend om hun zeer stabiele wegligging. Naast het moderne uiterlijk zorgen de afmetingen van de Microcar ervoor dat ze bijzonder wendbaar zijn. Een zeer kleine draaicirkel, lichte besturing en het gemakkelijk parkeren op kleinere vakken. Hierdoor is de Microcar ook zeer geschikt voor de grote stad als alternatief vervoermiddel.

Zonder rijbewijs rijden

Zoals eerder gezegd mag je een Microcar besturen vanaf 16 jaar en heb je geen autorijbewijs nodig. De grootste misvatting is dat je in een Microcar mag rijden zonder enige rijbewijs. Gelukkig is dit niet zo aangezien je een volwaardig verkeersdeelnemer op de rijbaan bent (tussen de auto’s dus). Alhoewel je geen autorijbewijs hoeft te hebben, heb je wel minimaal een brommerrijbewijs nodig.

Microcar vs. brommer

Het rijden op een brommer en in een brommobiel is niet te vergelijken. Een brommer heeft twee wielen en bestuur je totaal anders dan een brommobiel die vier wielen heeft. Qua besturing kun je de brommer vergelijken met een fiets en de brommobiel met een auto. Het is niet alleen anders qua stuur, maar het is natuurlijk ook erg lastig om met vier wielen om te vallen.

In een Microcar geniet je van alle comfort. Je rijdt warm en droog van A naar B, en in de zomer zet je de airco aan. Aangezien je in een soort auto zit, ben je ook stuk minder kwetsbaar dan op een brommer. Uit een recent onderzoek in Frankrijk is gebleken dat in een brommobiel de minste verkeersslachtoffers vallen (slechts 0.38% van alle verkeersslachtoffers). Dit is dus erg laag. In Nederland zijn er geen exacte gegevens van ongevallen met brommobielen bekend bij het CBS.

microcar achterzijde voor hangende boom

Microcar als tweede auto

Naast dat een Microcar brommobiel comfortabel en veilig is, is het ook nog heel voordelig. Voor deze kleine auto’s die maximaal 45 km per uur mogen, hoef je geen wegenbelasting te betalen. Ook hoef je niet jaarlijks naar de garage om het voertuig te laten keuren. Een periodieke APK keuring is niet verplicht. Doordat de brommobiel goedkoper is dan een kleine personenauto worden brommobielen vaak ook als tweede auto aangeschaft.

De Microcar is zowel binnen de stad als op het platteland een gewild vervoersmiddel. Met een Microcar ben je niet afhankelijk van openbaar vervoer, dat in bepaalde gebieden minder toegankelijk is. Of van een brommer welke in bepaalde (weers)omstandigheden niet de beste optie is. In een brommobiel kun je veilig en comfortabel iemand meenemen en is er ook nog ruimte over om spullen te vervoeren.

Alle voordelen op een rijtje

  • Rijden vanaf 16 jaar
  • Geen autorijbewijs nodig
  • Geen wegenbelasting
  • Geen APK
  • Milieubewust
  • Goedkoop in onderhoud
  • Goedkoop in brandstof
  • Goedkoop in verbruik
  • Veiliger dan een brommer of scooter
  • Comfortabeler dan een brommer of scooter
  • Altijd beschermd tegen weer en wind
  • Ruimte om spullen te vervoeren

Als we zeggen dat je echt zorgeloos de weg op kan, dan bedoelen we ook écht zorgeloos. Want ja, ook reparaties zijn in de maandprijs inbegrepen.

Indien je schade hebt, kun je daarvoor terecht bij je eigen dealer. Zij zorgen ervoor dat in samenspraak met de leasemaatschappij je brommobiel weer teruggebracht wordt naar zijn originele staat.

Microcar grijs op weg

Innovaties van Microcar

Microcar gebruikt de modernste technologie bij het ontwerpen van hun huidige brommobielen. Het design van de Microcar brommobiel doet niet onder voor het ontwerp van de moderne reguliere auto’s, ook de innovaties blijven niet achter bijvoorbeeld het Easy Park systeem. Dit systeem maakt het enorm eenvoudig om op te trekken en weg te rijden vanuit volledige stilstand en te parkeren. 

Oudere brommobielen hadden vaak nog het probleem dat de auto ‘schokt’ bij het inschakelen van de automaat. Door het innovatieve systeem van Microcar behoort het ‘schokken’ tot het verleden. De werking van dit systeem kun je vergelijken met de automatische transmissie bij reguliere auto’s waarbij de auto merkbaar vooruit ‘kruipt’ wanneer je het rempedaal loslaat. Je hoeft dus het gaspedaal niet in te drukken om de Microcar in beweging te zetten.

Motorinhoud

De Microcar brommobiel heeft tegenwoordig een grotere motorinhoud, maar liefst 
480 cc. Deze verbetering zorgt voor een grotere trekkracht van de motor. Dit merk je vooral duidelijk op een laag toerental, bijvoorbeeld bij het in- en uitrijden van een parkeergarage. Het vermogen blijft gelijk aangezien dit wettelijk is vastgesteld op 4 kWh.

Parkeren nog veiliger

De nieuwste modellen van de Microcar brommobiel zijn ook te krijgen met parkeersensoren en/of achteruitrijcamera waardoor het parkeren nog makkelijker en nog veiliger is. Net zoals een ‘normale’ auto zijn de modellen van Microcar in verschillende uitvoeringen te krijgen en uit te breiden met extra’s. Standaard wordt de Microcar geleverd met centrale deurvergrendeling, elektrische ramen en een in hoogte verstelbaar stuur voor optimaal rijcomfort. 

rode microcar voor gebouw en bomen

De Microcar modellen

De nieuwste modellen van Microcar Nederland zijn de Dué, M.Go en M-Cross. De Dué en M.Go zijn beide in verschillende uitvoeringen te krijgen. Hoeveel extra opties je wilt, welke kleuren en hoe luxe bepaal je zelf. Vanaf € 9.999,- rijd je al een Microcar met achterruitverwarming en verstelbare bestuurdersstoel. 

Microcar Dué

De Microcar brommobiel Dué is te krijgen in twee uitvoeringen: Initial en Plus. De Initial komt in de kleur IJswit en heeft 14 inch aluminium velgen. De Plus is een stuk uitgebreider en luxer. Zo kun je de Plus in de kleuren Metallic Wit en Toledo Rood krijgen. Ook wordt de Plus net zoals de Initial geleverd met achterruitverwarming en verstelbare bestuurdersstoel. Maar heeft de Dué Plus 15 inch lichtmetalen velgen die zwart en helder zilver gekleurd zijn. De zwarte strip op de deur geeft de Dué Plus een sportief uiterlijk. Verder biedt de Plus de opties om de kiezen voor onder andere een DCI Motor, stuurbekrachtiging, airco en verschillende Pioneer media systemen.

Microcar Due

Microcar M.Go

De M.Go modellen zijn te krijgen in drie uitvoeringen: Initial, Plus en X.
De M.Go is de SUV van de Microcar brommobielen. De Initial is de meest eenvoudige versie. De Plus is net zoals bij de Dué iets uitgebreider. De Plus heeft standaard parkeersensoren, 15 inch velgen, Pioneer autoradio en achteruitrijcamera. De Initial is alleen in de kleur IJswit te krijgen, maar de M.Go Plus kun je krijgen in Metallic Wit, Toledo Rood en Desert Grey. 

 

De M.Go X is de meest uitgebreide uitvoering van de drie. Naast de parkeersensoren, 15 inch velgen, Pioneer autoradio en achteruitrijcamera, wordt de X standaard geleverd met mistlichten, pack carrosserie, bumper spoilers en dakrails. Metallic Wit, Toledo Rood, Desert Grey en Reef Blauw zijn de kleuren die je kunt kiezen voor de Microcar M.Go X. De Microcar M.Go Plus en X hebben meer extra opties om uit te kiezen. Onder andere een DCI Motor, stuurbekrachtiging, airco en verschillende Pioneer media systemen. 

Microcar M.Go

Microcar M-Cross

De M-Cross is ideaal als je niet wilt kiezen tussen een auto voor in je vrije tijd of een kleine bedrijfswagen. De Microcar M-Cross is het allebei. De modulaire crossover geeft je rijplezier met een brommerrijbewijs. Het pick-up ontwerp zorgt ervoor dat je de auto kan aanpassen aan je activiteiten. Ook deze Microcar is voorzien van comfort en extra’s zoals een Pioneer Bluetooth multimediasysteem, groot touchscreen, dubbele driehoeks-wielophanging, schijfremmen voor en achter, versterkt chassis en led-dagrijverlichting. 

Microcar M.Cross

Brommobiel nieuw of tweedehands?

Wanneer je erover nadenkt om een Microcar te kopen kun je ervoor kiezen om een nieuwe aan te schaffen of te kijken naar een tweedehands Microcar. Je zou kunnen zoeken naar een tweedehands brommobiel op Marktplaats, maar veel dealers bieden ook relatief jonge Microcars aan. Het voordeel van een dealer is dat je vaak garantie krijgt, omdat de voertuigen grondig zijn nagekeken. 

Daarbij hoef je niet heel Nederland af te reizen om een geschikte Microcar te vinden. Er is altijd een dealer bij jou in de buurt met een ruime aanbod aan nieuwe brommobielen en occasions. 

Of een Microcar leasen?

Een Microcar brommobiel leasen is ook een optie wanneer je liever een nieuwe brommobiel wilt en je het aankoopbedrag wilt verspreiden over een x aantal termijnen. Voor een vast bedrag per maand rij je in een nieuwe Microcar. 

Vaak zit in dit bedrag ook onderhoud en reparaties, zodat je nooit voor onverwachte kosten staat. Bij sommige dealers is het ook mogelijk om de brommobiel zakelijk te leasen. Vraag de brommobiel dealer bij jou in de buurt naar de opties.

Lees ook:

Een brommobiel leasen, wat moet je weten? | Ligier Group
Een brommobiel kopen, waar let je op? | Ligier Group

Picture of Bart Seelen

Bart Seelen

Mijn naam is Bart Seelen en ik ben werkzaam als adviseur bij Ligier Group Benelux. Ik kom graag in contant met brommobielrijders!

Vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons dan gerust weten via het formulier hiernaast. Wij proberen zo spoedig mogelijk op u te reageren!

* gegevens worden niet met derden gedeeld

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Gerelateerde berichten:
Microcar op parkeerplek
Geen onderdeel van een categorie
Arjan
Microcar: een voertuig of merk?

Microcar: een voertuig of merk? Wat is een Microcar? Eigenlijk is een Microcar een brommobiel merk. Een brommobiel lijkt op een kleine personenauto, maar mag maximaal

Lees Verder »