logo ligier op de achterzijde van de auto

Parkeren met een brommobiel

De brommobiel wordt steeds populairder in Nederland. Over de regelgeving zijn vaak nog wat vragen. Waar mag je wel en niet parkeren met een brommobiel? Zijn de regels verschillend voor een auto of brommobiel? Hoe zit het met de brommobiel kenteken en parkeergarages? Brommobiel regels zijn minder lastig dan je denkt.

Parkeren zoals met de auto 

Technisch gezien is een brommobiel geen auto, maar een bromfiets op meer dan twee wielen. Toch zijn de brommobiel parkeerregels hetzelfde als voor de auto.
Dit betekent dat je in sommige parkeergebieden een blauwe kaart achter je voorruit moet leggen, dat je moet betalen bij een parkeerautomaat of dat je de brommobiel moet parkeren in een betaalde parkeergarage.

Brommobiel vs. bromfiets 

Aangezien de brommobiel dus niet als een bromfiets wordt gezien als het gaat om parkeren, is het volgens de brommobiel regels dus ook niet toegestaan om op de stoep te parkeren. Je mag de brommobiel langs de weg plaatsen waar dat is toegestaan. Voor (betaald) parkeren gelden dus dezelfde regels voor de brommobiel als voor de personenauto.

Gehandicaptenparkeerkaart

Het is daarom dus ook mogelijk om net als voor de auto, voor de brommobiel een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) aan te vragen bij de gemeente. De GPK kun je  aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. De kaart die je na goedkeuring van de medische arts krijgt is geldig in alle EU-landen.

Parkeervergunning voor 45km auto

Naast dat het mogelijk is om een GPK aan te vragen, is het ook mogelijk om een parkeervergunning aan te vragen. Dit is een reguliere parkeervergunning voor bewoners of bedrijven en hiervoor gelden dezelfde regels als voor een personenauto. Zo kun je de 45km auto zonder problemen bij je in de buurt parkeren!

Parkeergarages 

Het is wettelijk verplicht om een gele bromfietskentekenplaat aan de achterkant van je brommobiel te hebben. Dit kan alleen wel lastig zijn wanneer je gebruik wil maken van een parkeergarage.

In veel steden zijn tegenwoordig parkeergarages te vinden. Deze zijn vaak afgesloten met slagbomen of hekken die automatisch opengaan wanneer de camera’s de kentekenplaat hebben geregistreerd. De camera’s met kentekenplaatherkenning scannen de voorbumper en registreren de kenteken dan voordat je gaat parkeren met een 45km auto.

bloem achter raam van ligier auto

Brommobiel kenteken

Hier is waar het vaak mis gaat. Brommobielen hebben hun gele bromfietskentekenplaat (of te wel brommobiel kenteken) aan de achterkant en vaak is de voorbumper voorzien van een sticker van het merk, Ligier bijvoorbeeld. 

De camera’s in parkeergarages hebben meestal moeite om die sticker te registreren. Iemand die meekijkt met de camera’s zal dan meestal op de knop drukken om de slagbomen te openen of je moet op een knopje drukken om hulp te krijgen.


Gepersonaliseerde kentekenplaat 

Om dit op te lossen kun je een eigen brommobiel kenteken laten maken met een persoonlijke tekst en deze op de voorkant van uw brommobiel laten monteren. Houd daarbij rekening met de wet, niet alles mag namelijk.

Voor de camera’s in de parkeergarage is een witte kentekenplaat met zwarte letters het best te lezen. De tekst die je daarop plaatst, komt dan ook op je parkeerticket te staan.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een gepersonaliseerde kentekenplaat? Je vindt deze informatie op de website van Kronkelroutes.nl.

Simpele brommobiel regels

De regels voor het parkeren met een brommobiel zijn dus hetzelfde als voor de auto, best recht door zee dus. Je moet betalen waar het verplicht is, waar het toegestaan is mag je langs de weg parkeren (al dan niet in parkeervakken) en je mag gebruik maken van parkeergarages. Je maakt het jezelf wat makkelijker wanneer je een gepersonaliseerde witte kentekenplaat monteert op de voorbumper.

 

Lees ook: 

Fleur bezorgt met haar brommobiel | Ligiergroup
Elektrische brommobiel, hoe werkt het? | Ligiergroup

Picture of Bart Seelen

Bart Seelen

Mijn naam is Bart Seelen en ik ben werkzaam als adviseur voor Ligier Group Benelux.
Ik kom graag in contact met alle brommobielrijders.

Vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons dan gerust weten via het formulier hiernaast. Wij proberen zo spoedig mogelijk op u te reageren!

* gegevens worden niet met derden gedeeld

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Gerelateerde berichten:
Microcar op parkeerplek
Geen onderdeel van een categorie
Arjan
Microcar: een voertuig of merk?

Microcar: een voertuig of merk? Wat is een Microcar? Eigenlijk is een Microcar een brommobiel merk. Een brommobiel lijkt op een kleine personenauto, maar mag maximaal

Lees Verder »