Ligier Myli FAQ

Hij is al zuinig, compact en milieuvriendelijk, de brommobiel. Niet voor niets rijden jong en oud er graag mee weg. En met de komst van de Ligier Myli is er helemaal geen houden meer aan. Deze 100% elektrische brommobiel van de allerhoogste klasse verlegt de norm. Hij is muisstil en duurzaam. En nóg zuiniger. Hij heeft een krachtige accu met een indrukwekkende actieradius. En je mag er vanaf je 16de in rijden. De revolutionaire Ligier Myli verandert alles, behalve de spelregels. Die zetten we nog eens op een rij.

De 100% elektrische Ligier Myli verandert alles… Behalve de spelregels!

Veelgestelde vragen over de brommobiel


Voor wie is een brommobiel ideaal als vervoermiddel?

De brommobiel, met dieselmotor of elektrisch, is een geweldige uitvinding. Iedereen van 16 jaar en ouder mag er in rijden. Een brommerrijbewijs (AM-rijbewijs) volstaat. Voor jongeren is de brommobiel ideaal voor woon-schoolverkeer. En om ’s avonds de sportschool en vrienden te bezoeken. Ook voor recreatieve ritten is de brommobiel fantastisch. Doordat je nooit harder rijdt dan 45 km/u kun je echt genieten van de omgeving. Daarnaast is de brommobiel ideaal als stadsauto of boodschappenauto voor welke leeftijd dan ook. Je betaalt geen wegenbelasting! En ouderen die zich wat onzeker gaan voelen in het moderne verkeer, ervaren een brommobiel als prettig en veilig. Zo blijft iedereen mobiel.

Gaat de elektrische brommobiel de diesel verdringen?

Elektrisch rijden heeft de toekomst. Het is schoon, stil, duurzaam en van deze tijd. Ligier is dan ook erg trots op de introductie van zijn eerste elektrische brommobiel, de Ligier Myli. Het is een droomauto die alle verwachtingen overtreft. De uitvoering is verfijnd, het rijgedrag spectaculair, en de accutechniek revolutionair. Toch zullen er de komende jaren nog veel brommobielen op diesel verkocht worden. Ook die zijn namelijk opvallend zuinig en schoon. Droom je van elektrisch rijden? Bezoek een dealer in de buurt en je krijgt een mooi inruilvoorstel!

Voor wie is de elektrische Ligier Myli geschikt?

De Ligier Myli is een geweldig elektrisch vervoermiddel voor iedereen van 16 jaar en ouder. Je rijdt schoon, zuinig en stil. Je kunt je brommobiel thuis opladen. Met een gewoon stopcontact. Als eerste auto of als tweede (boodschappen)auto, met de Ligier Myli laat je zien dat je aan de planeet en het klimaat denkt!

Wat is een brommobiel precies en wat is het verschil tussen een diesel en een elektrische brommobiel?

Een brommobiel is een gemotoriseerd voertuig op vier wielen. Aan het gewicht en de lengte zijn grenzen gesteld: 420 kg en drie meter. De maximumsnelheid is 45 km/u. Voor de verkeerswet is een brommobiel gelijkgeschakeld met een brommer. Daarom mag je er al vanaf je 16de in rijden. Van oorsprong worden brommobielen uitgevoerd met een zuinige, schone dieselmotor. Maar de elektrische 45 km auto maakt een snelle opmars. Het verschil? Een elektrische brommobiel is stiller en nóg milieuvriendelijker. En je hoeft nooit meer te tanken.

Waar mag ik rijden met mijn brommobiel?

Je brommobiel is bij uitstek geschikt voor stedelijk gebied en lokale en provinciale wegen. Je mag er niet mee op de autoweg of snelweg. Ook sommige 80 km-wegen zijn afgesloten voor brommobielen. Dit staat aangegeven met een rond bord met rode rand en een afbeelding van een tractor. En al schakelt de verkeerswet een brommobiel gelijk aan een bromfiets, je mag er niet mee op het fietspad! Maar verder ligt de wereld aan je wielen.

Heb ik een rijbewijs nodig voor een elektrische brommobiel?

Net als voor een brommobiel op fossiele brandstof heb je voor een elektrische brommobiel een AM-rijbewijs (brommerrijbewijs) of AM4-rijbewijs nodig. Het AM4-rijbewijs haal je via een speciaal praktijkexamen voor de brommobiel. Dat leg je af nadat je je theorie-examen hebt gehaald.

Wat kost een brommer- of brommobielrijbewijs?

Een bromfiets-praktijkexamen kost € 130,-; een brommobiel-praktijkexamen kost € 120,-. Een theorie-examen kost € 41,-. Deze tarieven zijn van 2023. Kijk op de CBR-website. Neem je vooraf rijlessen, dan komen er nog wat kosten bij. Voor het volgen van rijlessen heb je geen theoriecertificaat nodig. Bij Ligier hebben we een lijst van rijscholen die in de brommobiel gespecialiseerd zijn. Interesse? Neem contact met ons op.

Mag ik echt al vanaf mijn 16de in een elektrische brommobiel rijden?

Ja! Vanaf 16 jaar mag iedereen in een elektrische brommobiel rijden. Voor de verkeerswet is een brommobiel namelijk gelijk aan een bromfiets. Je hebt wel een AM- of AM4-rijbewijs nodig. Je theorie-examen mag je al een half jaar voor je 16de afleggen (15 jaar en zes maanden). Comfortabel naar school, naar je vrienden, of naar de sportvereniging? Zonder het milieu of klimaat te belasten? Maak een duurzaam statement!

Heb ik als oudere brommobilist een Verklaring van Geschiktheid (VvG) nodig?

Voor wie een zekere leeftijd bereikt, kan autorijden bezwaarlijk worden. Dan biedt een elektrische brommobiel uitkomst. Hij is compact en wendbaar, heeft een automatische versnelling, en rijdt niet harder dan 45 km/u. Bovendien houden andere weggebruikers beter rekening met je. Nog een groot voordeel: er is geen Verklaring van Geschiktheid vereist, zelfs niet op hoge leeftijd! Eén of meer praktijklessen zijn wel aan te bevelen. Dat kan bij de meeste officiële dealers. En iedere dealer staat open voor het inruilen van auto’s.

Welke verplichtingen heb ik als e-brommobilist?

Diesel of elektrisch, als bestuurder van een 45 km auto moet je de verkeersregels kennen en je eraan houden. Hoe jonger je bent, hoe strenger er wordt opgetreden bij overtredingen! Iedere brommobiel moet aan de achterzijde voorzien zijn van een kentekenplaat. Dit betekent automatisch dat je goed verzekerd moet zijn. De wet schrijft minimaal een WA-verzekering voor. Koop je een nieuwe elektrische Ligier Myli, dan is een uitgebreidere verzekering aan te bevelen.

Wat kost een verzekering voor een elektrische brommobiel?

De tarieven voor een verzekering voor een brommobiel op diesel of een elektrische brommobiel lopen nauwelijks uiteen. De precieze kosten hangen sterk af van factoren als leeftijd en woonplaats, maar ook van de soort dekking die je wenst. Doe maar eens wat eigen vergelijkend onderzoek op internet. Of vraag je dealer om een offerte.

Wat kost het onderhoud van een elektrische brommobiel?

Als je in een nieuwe elektrische brommobiel rijdt, zijn de kosten voor onderhoud verwaarloosbaar. Je hebt bovendien garantie. Om je auto in topconditie te houden, is geregeld onderhoud wel aan te bevelen. De norm is: bij iedere 5.000 kilometer. Wil je helemaal geen zorgen hebben over verzekeringen en/of onderhoudskosten, dan is het leasen van een brommobiel een zorgeloze oplossing.

Bestaat de Ligier Myli in meerdere uitvoeringen?

De 100% elektrische Ligier Myli bestaat in vier uitvoeringen en een groot aantal kleuren. De modellen zijn oplopend in prijs: Ligier Myli G.OOD; Ligier Myli I.DEAL; Ligier Myli E.PIC en Ligier Myli R.EBEL. Het zijn alle vier hoogwaardige, moderne en stijlvolle 45 km auto’s, voorzien van stuurbekrachtiging en mooie technologische en audiovisuele snufjes. De verschillen zitten in de extra’s en in de toegepaste accu en daarmee samenhangende actieradius.

Wat is de actieradius van een Ligier Myli? Met andere woorden: hoe ver kan ik er mee rijden?

Dat hangt dus af van het model dat je kiest en het type accu waarmee jouw model is uitgerust. De Ligier Myli G.OOD en I.DEAL hebben een accu van 4,14 kWh. Daar kun je bij normaal gebruik 63 kilometer mee uit de voeten. De Ligier Myli E.PIC heeft een accu van 8,28 kWh, goed voor een bereik van 123 kilometer. De Ligier R.EBEL spant de kroon met 192 km. De power wordt geleverd door een hoogwaardige accu van 12,42 kWh.

Waar en hoe kan ik de accu van mijn elektrische brommobiel opladen?

Net als elke elektrische auto kun je de accu van je elektrische brommobiel opladen bij een publieke laadpaal of thuis, op een gewoon stopcontact. Hier bestaat een speciale stekker voor. Heb je zonnepanelen en een eigen thuislaadpunt, dan ben je super voordelig uit. De laadtijd hangt af van het accuvermogen en de gebruikte laadfaciliteit. Denk aan 2 tot maximaal 7.5 uur. Heb je een nachtstroomtarief? Maak daar dan gebruik van.

Hoe lang gaat de accu van de Ligier Myli mee?

Je krijgt 5 jaar volledige garantie op je accu! Bovendien garandeert Ligier 1.500 ‘ontladingen’. Met andere woorden: je kunt je accu 1.500 keer leegrijden en weer opladen! Bij een actieradius van 63 kilometer is dat in totaal 94.500 kilometer aan rijplezier! Bij de actieradius van de Ligier R.EBEL bereik je zelfs een totaal aan zorgeloos rijplezier van 288.000 kilometer.

Belangrijk om te weten: Ligier past in haar elektrische brommobielen een revolutionaire accutechniek toe. Deze bewijst al jaren zijn waarde op de zakelijke markt in de elektrische driewiel-scooter Ligier Pulse 3. De unieke accu’s van Ligier bestaan uit losse, vervangbare cellen. Je hoeft dus nooit een volledig nieuwe accu aan te schaffen en komt hierdoor nooit voor hoge kosten te staan. Ligier is de enige fabrikant van brommobielen die deze accutechniek toepast.

Waar koop ik een Ligier Myli en kan ik mijn elektrische brommobiel financieren?

Wil je zeker zijn van je zaak, dan kun je je Ligier Myli het best kopen bij de erkende Ligier dealer. Je vindt ze in heel Nederland en ze hebben er echt verstand van brommobielen. De dealer kan je ook informeren over verschillende manieren van financieren. Het is niet al te ingewikkeld om een nieuwe Ligier Myli te financieren en binnenkort schoon, stil, comfortabel en duurzaam te rijden.

Wil je snel in een 100% elektrische Ligier Myli rijden en profiteren van alle voordelen? Laat je dan eens informeren over het leasen van een brommobiel.